"KULTURISTA" OSVOJIO "KRISTALNI KOMPAS": Bošku Kozarskom u Moskvi dodeljena prestižna nagrada za putopisni serijal iz Rusije

J. BANjANIN

07. 06. 2024. u 17:00

SRPSKOM novinaru Bošku Kozarskom, autoru putopisnog serijala "Kulturista", u Moskvi je dodeljena prestižna nacionalna nagrada Ruskog geografskog društva "Kristalni kompas". Ovo je prvi put da bilo koji naučni, medijski ili izdavački projekat iz Srbije dobije priznanje koje još nazivaju i "geografski Oskar".

КУЛТУРИСТА ОСВОЈИО КРИСТАЛНИ КОМПАС: Бошку Козарском у Москви додељена престижна награда за путописни серијал из Русије

Foto Privatna arhiva

Srpski serijal glasovima publike proglašen je najboljim među više od 600 projekata, ostavivši iza sebe i "Maraton znanja", veliki državni poduhvat iza koga stoji administracija predsednika Rusije, Vladimira Putina.

Iako se za kandidate glasalo samo sa teritorije Ruske Federacije, čak 28.000 glasova stiglo je na adresu srpskog kulturiste, što svedoči o njegovoj popularnosti u Rusiji. Boško Kozarski se drugi put takmičio za "Kristalni kompas", a 2022. je bio nominovan za ovu nagradu sa nekoliko serija posvećenih ruskim kulturno-istorijskim lokalitetima u Srbiji.

- Koliko sam srećan zbog ovog priznanja, toliko sam i tužan, jer imam jedan san manje. Svakako, biti na ovakvoj svečanosti najvišeg nivoa, a kamoli dobiti najznačajnije priznanje, čoveka malo pomeri iz koloseka po kojem je do sada išao. Nadam se da će mi ovo iskustvo biti nadahnuće za dalji rad. Svestan svega sam postao tek po sletanju na beogradski aerodrom gde su me dočekali najbliži prijatelji i porodica. Imao sam osećaj da predstavljam tamo i sve njih i celu Srbiju, pa sam zato posebno ponosan na ovaj uspeh - kaže za "TV novosti" Kozarski.

Foto Privatna arhiva

"Kulturista" u Moskvi

Specijalni projekat "Kulturista u Rusiji" snima se od 2022. na inicijativu i uz podršku Ruskog doma, a realizuje ga dvočlana ekipa: autor i voditelj Boško Kozarski i njegov brat, snimatelj Sava. Na kanalu Balkan trip emitovane su četiri sezone serijala iz četiri regiona Rusije: Krasnodarskog kraja (2022, 6 epizoda), Sankt Peterburga (2023, 6 epizoda), Pskovske oblasti (2023, 3 epizode) i Moskve (2023, 8 epizoda).

- Ovo je velika stvar za nas, za mog brata Savu i mene, jer smo uspeli bez ikakvih grantova i astronomskih budžeta da napravimo respektabilan televizijski serijal, koji će sa uživanjem da gledaju milioni i zbog čega nas svakodnevno zaustavljaju na ulici, komentarišući emitovane epizode, te da su, kako kažu, tek sada videli koja je sila i koja lepota čitava Ruska Federacija. Da, uspeli smo! Sad to mogu da kažem potpuno samouvereno, jer u ruci držim najznačajnije priznanje za ovu oblast. Ipak, ovo nije samo naš uspeh, ovo je nagrada za Srbiju, za našu državu koja u ovo složeno vreme nije okrenula leđa našim prijateljima, već je publici ponudila prozor u Rusiju, koja je daleko lepša, sjajnija, bogatija i razvijenija od onoga što nam se plasira za zapadnih medija. Ovo je, dakle, priznanje za celu Srbiju i sa radošću smo se vratili kući sa kompasom, kao simbolom pravca koji treba i dalje da držimo - ističe Kozarski.

Foto Privatna arhiva

Ekipa emisije i ruski solista Arkadij Demidov

Inače, više od 600 projekata i savremenih dostignuća iz 14 zemalja sveta se prijavilo za nagradu "Kristalni kompas". Učesnici iz Belorusije, Moldavije, Srbije, Azerbejdžana, Kirgizije i Kazahstana takmičili su se za "geografski Oskar" zajedno sa predstavnicima Rusije, Indije, Francuske, SAD i Egipta, a prvi put su se nadmetali i projekti iz Turkmenistana, Nepala i Tadžikistana.

Ova nagrada ni u kom slučaju ne označava kraj serijala "Kulturista".

Braća Kozarski su se nedavno vratila iz Dagestana i Čečenije, a uveliko se pripremaju da krenu tragom Save Vladislavića na istok, prvo do Tatarstana i Kazanja, dokle inače iz Beograda leti "Er Srbija", a zatim i dalje na istok, preko sibirskih prostranstava.

Foto Privatna arhiva

Boško i Sava Kozarski u Dagestanu

- Postoje mnoga prelepa mesta za koje mnogi nikada nisu ni čuli. Jedno od njih je i Dagestan, najveća ruska republika na severnom Kavkazu, koja se prostire na površini većoj od 50.000 kvadratnih kilometara. Bogat je raskošnim prirodnim lepotama kojima prevashodno dominiraju planine, a jedan od najvećih kanjona na svetu nalazi se upravo tamo, u dolini reke Sulak. Inače, najveći ekranoplan na svetu smešten je na samoj obali jugoistočnog dela Dagestana. Ovaj impresivni eksponat svedok je vremena sovjetske vojne i ratne mašinerije. To je nešto između aviona i broda i najveće je zemaljsko vozilo na svetu. Mnogi su videli ekranoplan spolja, ali malo ko je imao priliku da uđe unutra - otkriva Kozarski šta ćemo videti u novim epizodama koje nas očekuju od septembra na kanalu Balkan trip.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače