TEORIJA SAVRŠENOG KRUGA: Kako je rusko carsko zvono stiglo do Varvarina u serijalu "Eksploziv zona" na Prvoj

J. BANjANIN

30. 06. 2024. u 06:45

PRIČU o čudu, ispunjenju jednog predskazanja i proročanstvu koje je predodredilo život vladike Alekseja Bogićevića, donosi nam premijerna epizoda pod nazivom "Jutranja zvona ili teorija savršenog kruga", autora Dejana Vučenovića, u okviru serijala "Eksploziv zona", u ponedeljak, 1. jula, od 21.00, na Prvoj.

ТЕОРИЈА САВРШЕНОГ КРУГА: Како је руско царско звоно стигло до Варварина у серијалу Експлозив зона на Првој

Foto Prva

Mesto gde se pre više od dva veka, rame uz rame sa srpskim ustanicima, borila i ruska carska vojska protiv Turaka, otac Tadej pohodio je poslednji put 2002. godine. Znao je da će iznad nekadašnjih šančeva i grobova srpskih i ruskih stradalnika ponovo iznići i započeti novi život svetinja posvećena Svetom Luki, srpska tapija stara vekovima. Sa nje će se, otresle od trnjina, govorio je, razlegati zvuk ruskog carskog zvona da ukrepi i opomene Srbe u Kruševcu, ali i diljem sveta da nikada ne skreću sa puta pravoslavlja.

Reči starca Tadeja, da će jednog dana u manastir Svetog Luke u Bošnjanu kod Varvarina doći rusko carsko zvono, postale su cilj života tadašnjeg arhimandrita, a današnjeg episkopa hvostanskog, Alekseja Bogićevića, vikara patrijarha Porfirija.

- Pre sedam godina prvi put sam naišao na ovu priču i zainteresovao sam se za ovaj manastir, koji je nastao na ruševinama crkve iz srednjeg veka. U manastiru Svetog Luke događaju se čuda, a sve zbog vere i molitvi u njemu. Ovaj manastir je živ i posećuju ga ljudi kojih na veće praznike bude i više od dve hiljade. Ekonomija ovog manastira je mala, u njemu su samo dva monaha, ali sve ono što ga čini je zaista veliko i to je dodatni razlog da se priča o njemu predstavi publici - kaže Dejan Vučenović.

Foto A. Krstović/Prva

Dejan Vučenović

Manastir Svetog Luke "iznikao" je pre dve decenije na divljem kupinjaku pored velikog hrasta. Uz crkvu, bogatoj freskama, ikonama i relikvijama iz Pećke patrijaršije i sa Hilandara, krase ga biblioteka, letnjikovac i konak. Osim po čudima i lepoti od nedavno je ovaj manastir magičan i po zvuku zvona. Poslednjih godina ova svetinja, koja je postojala i u 14. veku, dobijala je zvona. Sada ih je ukupno čak 13, a jedno posebno je pristiglo iz daleke Rusije. Zvono je u Srbiju stiglo iz Ruske carske radionice zvona, nadomak Sankt Peterburga, i jedno je od većih proizvednih u toj radionici. Teško je 15 tona i islikano je ikonama, a zvonik manastira Svetog Luke visok je 28 metara.

- Snimili smo i podvig postavljanja zvona, kao i sam početak gradnje i rada na ovom proročanstvu. Zvuk ovog zvona čuju i u Kruševcu i okolini, čime su se obistinile reči starca Tadeja - dodaje autor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor