POVRATAK PENZIONISANIH: Pala prva klapa treće sezone sitkoma "Zbornica" u režiji Đorđa Stanimirovića

J. BANjANIN

13. 07. 2024. u 12:00

Na setu će biti glumci od 7 do 77 godina, i najmlađi klinci i penzioneri. Ovo nije samo serija o kolektivu nego i o generacijama, zanimljivom zajedničkom sportskom ritualu i jednoj velikoj neočekivanoj ljubavi

ПОВРАТАК ПЕНЗИОНИСАНИХ: Пала прва клапа треће сезоне ситкома Зборница у режији Ђорђа Станимировића

Foto Atos film/Telekom Srbija

HUMORISTIČKA serija "Zbornica", koja je premijerno emitovana još u maju 2022. na Superstar TV, u 50 epizoda, na komičan i duhovit način otkrila nam je šta se dešava iza vrata službenih prostorija jedne osnovne škole. Uprkos smeni generacija i napretku tehnologije, kao što je slučaj sa onlajn predavanjima, gledali smo tradicionalnu školu, kakvu svi pamtimo.

Uz podršku poznatih glumaca, poput Gorice Popović, Zorana Cvijanovića i Pauline Manov, videli smo kakvi su zaista nastavnici. A svi su oni obični, zabrinuti, ambiciozni, smešni, uplašeni, sitničavi, veseli i dragi, iako nekada ne izgleda tako.

Na ideju da ekranizuje priču baš o njima davno je došao glumac Nebojša Cile Ilić, koji se tim povodom obratio kolegi i producentu Dejanu Lutkiću. Ekipu iza kamere kompletirali su reditelj Đorđe Stanimirović i pisac i scenarista Vladimir Đurđević. Pokazalo se da je serija daleko uspešnija nego što su zamišljali da će biti, te je izvršna produkcija "Atos film" dobila zeleno svetlo od "Telekoma Srbije" za još dva nastavka.

Druga sezona "Zbornice" snimljena je pre godinu i po dana, ali još nije stigla na male ekrane. Ipak, vredna ekipa ovog sitkoma ponovo je "zasukala rukave" i prošle nedelje pala je prva klapa trećeg ciklusa.

- Ovo je direktan nastavak prethodnih "Zbornica". Scenario i dalje pišu Vlada Đurđević i Cile Ilić, ja režiram, direktor fotografije je Marko Milovanović, a produkcija "Atos film" i "Telekom Srbija". Ništa se nije promenilo, samo smo imali pauzu jer ovo je trebalo da bude snimano još prošle godine. Druga sezona i dalje nije emitovana, ali mi smo, evo, započeli treću i snimaćemo je tokom jula i avgusta. Od jeseni, ako im to bude plan, moguće je da ih emituju zajedno. Broj epizoda je isti, kao i u prve dve sezone, pa kada budemo završili "Zbornica" će imati 150 epizoda - otkriva za "TV novosti" Đorđe Stanimirović.

Foto Tanjug/D. Kujundžić

Đorđe Stanimirović

Reditelj dodaje da treća sezona, kao i svaka epizoda ove serije, može da se gleda zasebno jer je priča zaokružena.

- U drugoj sezoni se desila velika promena u školi i neki likovi su zamenili funkcije. To je bila osnovna priča i sada se nastavlja uobičajeni život i uobičajena problematika u osnovnoj školi. Pored tih problema pojedinih profesora, postoje i uobičajeni problemi celog kolektiva. Upravo snimamo jednu veliku ljubavnu priču koja traje tokom 20, možda čak i 30 epizoda, a razvija se uzbudljivo i neočekivano između dva stara lika koji su tu od početka. Zatim postoji i zanimljiv zajednički sportski ritual, koji se dešava u mnogim epizodama, pa je vrlo smešno kada se naši smotani profesori nađu u sportskim aktivnostima. Razlika u odnosu na prvu sezonu je što imamo još učenika koji se pojavljuju u seriji. U prvoj sezoni imali smo samo jednog momka (Marko Nikitović) koji je dobio ženskog konkurenta tokom druge sezone, a sada imamo još troje učenika. I naša škola je puna đaka, ali se ne bavimo učenicima nego samo profesorima.

Saznajemo da se ništa nije promenilo u stalnoj postavci. Glavne uloge i dalje igraju Gorica Popović (tetkica Ruža), Zoran Cvijanović (nastavnik muzičkog Smetana), Nebojša Cile Ilić (direktor Božidar Tošić), Miloš Samolov (nastavnik tehničkog obrazovanja i domar Jefta), Katarina Žutić (profesorka hemije Kaja), Jovana Balašević (školski psiholog Lidija), Anka Gaćeša Kostić (profesorka srpskog jezika Milica), Đuro Brstina (nastavnik fizičkog Milanče), Paulina Manov (zabrinutu majku Anđelina) i Dejan Lutkić (nastavnik matematike Lazar), koji je ujedno producent i glumac.

Foto Atos film/Telekom Srbija

Jovana Balašević i Zoran Cvijanović

Jedan od kurioziteta je što se u drugoj sezoni ekipi priključio Branimir Brstina, koji igra Milančetovog oca, pa su ocu i sinu u stvarnom životu ove uloge pripale i u seriji "Zbornica".

- Od gostiju u drugoj sezoni bili su i Aleksandar Stojković iz Banjaluke, Radoje Čupić, Jelena Gavrilović, a od mladih nada bile su Lenka Petrović i Mina Obradović. Sada u trećoj se nanovo pojavljuju neki od novih likova i postaju trajni, a po uzoru na prvu sezonu imamo mnogo gostiju. U tih 50 epizoda biće desetak gostujućih glumaca koji će da se pojave da začine jednu ili dve epizode. Rešili smo da se pojačamo regionalno, pa nam dolazi mlada Marija Lješević iz Crne Gore, zatim Jana Ivanović, koja je uz Dragana Mićanovića zaigrala glavnu ulogu u filmu "Što se bore misli moje", kao i Anđela Kribl. Još jedan gost iz Crne Gore biće vrhunski glumac Momčilo Pićurić, a među gostima u ovoj sezoni su i Branka Šelić, Radomir Nikolić i bivši član Ateljea 212 Miroslav Žužić.

U trećoj sezoni očekujte "povratak otpisanih", što se kaže, pošto nam se vraćaju penzionisani radnici škole. Tako našeg starog direktora Pantu igra Miroslav Žužić, a nekadašnjeg domara Momčilo Pićurić. Dakle, na setu će biti glumci od 7 do 77 godina, i najmlađi klinci, poput Marka, ali i penzioneri. "Zbornica" više nije samo serija o kolektivu nego i o generacijama - zaključuje Đorđe Stanimirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)