STIŽU "OŽILJAK", "PASJAČA", "KONSTANTINOVO RASKRŠĆE"...: U TV sezoni pred nama očekuje se 30 novih i starih domaćih naslova

J. BANjANIN

10. 08. 2024. u 11:17

DOMAĆE serije i dalje se snimaju brzim tempom za publiku, tako da će auditorijum i ubuduće imati prilike da prati različite žanrove za svačiji ukus. Novih i starih naslova ima tridesetak, ne toliko kao ranije, a ima mnogo projekata koji su snimljeni i još nisu stigli do malih ekrana.

СТИЖУ ОЖИЉАК, ПАСЈАЧА, КОНСТАНТИНОВО РАСКРШЋЕ...: У ТВ сезони пред нама очекује се 30 нових и старих домаћих наслова

Foto Branimir Milovanović

Među nikad viđenim naslovima je i "Frust", reditelja Danisa Tanovića, jedinog dobitnika Oskara za režiju iz našeg regiona. Ovo je prvi regionalni projekat sa međunarodnom autorskom ekipom "Fajerflaja" i "Telekoma Srbije" u čijem razvoju je učestvovala i mađarska kuća "Džojrajder". Prva od deset novih epizoda hit triler drame "Tajkun" o domaćoj biznis eliti premijerno je prikazana na prošlogodišnjem Festu, a glavni glumac Dragan Bjelogrlić tada je rekao da na jesen očekuje televizijsko prikazivanje.

Iz iste "kuhinje" još se čeka na mini-seriju "Apsolutnih sto" inspirisanu istoimenim filmom Srdana Golubovića. Ovog puta u šest epizoda pratimo Sonju, koja sanja o osvajanju zlata u sreljaštvu na Olimpijskim igrama, a glavna uloga pripala je Aniti Ognjanović, zvezdi serije "U klinču".

Tu su još i treći ciklus krimi-drame "Močvara", druga sezona popularne horor misterije "Crna svadba", kao i dugo iščekivana misteriozna istorijska drama "Konstantinovo raskršće", nastala po istoimenom romanu Dejana Stojiljkovića, koja je i pre nego što je stigla pred srpsku publiku, postala prvi projekat sa Balkana čija prava na emitovanje je kupio prestižni francuski distributer Mediawan Rights.

Foto Promo

Ilustracija za seriju "Konstantinovo raskršće"

Jedan od ambicioznih međunarodnih projekata je i serija "Ožiljak" (Scar), snimljena u koprodukciji srpskih, španskih i meksičkih produkcijskih kuća. U timu iza kamere su autori najgledanije Netfliksove serije "Kuća od papira", glumačku ekipu predvode španske zvezde Luis Fernandez i Huanlu Gonzales, a glavnu žensku ulogu tumači Milena Radulović dok se od srpskih glumaca pojavljuju i Goran Šušljik, Stefan Kapičić i Mladen Sovilj.

Još u julu 2022. pala je prva klapa nove domaće serije "Pasjača" na obroncima Stare planine. Iako je premijera mistične triler drame najavljena za jesen 2023, još se čeka emitovanje. Mada je snimljena pre godinu dana, druga sezona humorističke serije "Zbornica" još nije viđena, a upravo ovih dana nastaje novih 50 epizoda.

Foto: Telekom Srbija

Kadar iz serije "Pasjača"

Iako je snimanje filma "Volja sinovljeva" počelo 2017, prvo srpsko postapokaliptično ostvarenje nije stiglo do bioskopa. Međutim, negov kvalitet prepoznao je reditelj Miloš Avramović na čiju inicijativu je krajem prošle godine nastavljeno snimanje, pa je film najavljen za jesen ove, a serija za proleće iduće godine. Ovde je jednu od poslednjih uloga odigrao nedavno preminuli, legendarni Žarko Laušević.

Foto IMDb

"Volja sinovljeva"

Takođe, ovog proleća je u Crnoj Gori posle dve godine pauze nastavljeno snimanje filma i mini-serije "Zaliv", u režiji Draška Đurovića. Jesenas, ubrzo posle premijere političkog trilera "Što se bore misli moje", o knezu Mihailu Obrenoviću, reditelj Milorad Milinković počeo je snimanje nove serije "Sumpor", koja je donekle nastavak filma. Malo je poznato da je lično Marija Terezija kumovala imenu grada, a prvi pomen Novog Sada datira baš iz 1748. godine, u koju je smeštena radnja ostvarenja "Liberta - rađanje grada". Posle premijere filma, koja je bila u julu 2022, još se čeka i serija od sedam epizoda.

Foto Vladimir Avramović

"Ringišpil"

Snimljena je i romantična komedija "Krunska 11" smeštena u doba pandemije, a glavni junaci su stanari jedne zgrade koji postaju malo, od sveta izolovano "ostrvo". Četiri godine posle premijere, mini-serija "Kalup", zasnovana na istinitim pričama iz afere "nestale bebe", dobila je čak dve nove sezone - "Smola" i "Škripac". Prve dve epizode serije "Ringišpil", nastale na osnovu popularnog istoimenog romana Jelene Bačić Alimpić, biće premijerno prikazane u 23. avgusta na Dunav film festu, a stiže nam i druga sezona psihološkog trilera "Bunar", čiji scenario i režiju potpisuje Igor Đorđević, koji tumači i glavnog junaka priče Radomira. Međutim, kada ćemo dočekati nastavke najiščekivanijih TV projekta iz žanra krimića - četvrtu sezonu "Državnog službenika" i sedmi ciklus "Ubica mog oca" - još nije poznato.

Iako Prva emituje stare epizode "Urgentog centra", pitanje je kada će na male ekrane stići nova, četvrta sezona jedine srpske medicinske drame. Dugo očekivani i najavljivani treći ciklus popularne serije "Senke nad Balkanom" trebalo bi da počne da se snima krajem leta ili na jesen ove godine. Prvih 15 epizoda istorijske drame "Vreme smrti", nastale po istoimenom delu Dobrice Ćosića, premijerno smo gledali u februaru na Novoj, a isto toliko epizoda očekuje nas uskoro.

Foto Eye to Eye

"Vreme smrti"

Na RTS od jeseni gledaćemo peti ciklus hit komedije "Radio Mileva", treći deo triler drame "Branilac", novu dramu "Nobelovac" o Ivi Andriću i mini-seriju "Sablja" o ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića, koja je nagrađena na ovogodišnjem Kanskom festivalu serija. U produkciji RTS nedavno je nastala treća sezona porodične drame "Mama i tata se igraju rata", još se snima četvrti ciklus komedije "Kamiondžije d.o.o.", kao i novi naslovi "Miholjsko leto" i "Tvrđava".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!