ŠIJANU "ZLATNI PEČAT": Kinoteka, uoči rođendana, saopštila dobitnike nagrada

A. P.

02. 06. 2021. u 23:03

JUGOSLOVENSKA kinoteka saopštila je da su dobitnici "Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke" za 2021.

ШИЈАНУ ЗЛАТНИ ПЕЧАТ: Кинотека, уочи рођендана, саопштила добитнике награда

Foto P. Milošević

Slobodan Šijan, Milorad Jakšić Fanđo i Radoslav Rale Zelenović.

Proslavljeni reditelj i nekadašnji direktor Kinoteke, Slobodan Šijan i direktor fotografije Milorad Jakšić ovo priznanje dobili su "za doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj kinematografiji", dok je Zelenoviću priznanje dodeljeno "za dugogodišnji doprinos razvoju Jugoslovenske kinoteke" kao njenom višedecenijskom direktoru.

Dobitnici Plaketa su Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, filmski kritičar Dejan Dabić, novinarka Miona Kovačević i kinooperater Petar Durović.

Priznanja će dobitnicima tradicionalno biti dodeljena na Dan Jugoslovenske kinoteke, 6. juna u 19.30, kada počinje i 23. Festival nitratnog filma. Ovaj festival je jedinstven u svetu jer se na njemu filmovi koji pripadaju kinotečkim fondovima puštaju sa zapaljivih, nitratnih traka. Iz dvadeset filmskih arhiva stiže 36 filmskih ostvarenja, a festival otvara film Džordža Melforda iz 1922. "Moran sa broda Ledi Leti". Zabavna drama prepuna akcije čuvenog zavodnika Rudolfa Valentina prvi put predstavlja u ulozi heroja grube borbe sa zlikovcima.

Film "Moran sa broda Ledi Leti", Foto Promo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri