LJUBAV PREMA ŽIVOTU: Povodom biografije Artura Rubinštajna "Moje mnoge godine"

Aleksandar Gatalica

17. 08. 2021. u 15:34

NASTAVAK najprodavanije biografije jednog muzičara klasične muzike "Godine moje mladosti", poneo je jednostavan i sasvim tačan naziv "Moje mnoge godine".

ЉУБАВ ПРЕМА ЖИВОТУ: Поводом биографије Артура Рубинштајна Моје многе године

Foto B. Đorđević

Možda je ova knjiga mogla da se nazove i "moje najsrećnije godine", jer pijanista Artur Rubinštajn i u ovoj knjizi pokazao je da je "najsrećniji čovek koga je ikad upoznao", kako je sam napisao. Nanizao je priču o svim srećnim godinama od 1918, sve do povlačenja sa scena 1982. godine - čitavih sedamdeset četiri godine!

A kakve su to samo godine bile! Najpre dvadesete godine prošlog veka, muzika Ravela i Prokofjeva, Pariz posle Prvog svetskog rata, opijen mirom, nakon krvavih ratova; potom svetske turneje tokom tridesetih, pa onda kratkotrajni tužni intermeco u vidu uspona nacista i Drugog svetskog rata. A da li je ovaj Adagio lamentoso poljuljao samopouzdanje "najsrećnijeg čoveka"? Nikako, iako je gorko propatio propast gotovo čitave porodice u svetskom pokolju Jevreja.

Tu je bila muzika da ga izleči i nove srećne godine u Americi. Novi veliki koncerti, uspon filma i stereo beleženje zvuka koji je zauvek u prirodnom zvuku ostavio snimke ovog divnog pijaniste.

Foto B. Đorđević

U čemu je tajna sviranja ovog "kralja pijanista" dvadesetog veka, u čemu je tajna popularnosti ove knjige? I u jednom i u drugom slučaju, reč je o gotovo nestaloj osobini kod ljudi, a to je ljubav prema životu. Rubinštajn ima jednostavan recept, kojeg se drži na svakoj stranici ove knjige: život se mora voleti bezrezervno i tek tada će on vratiti najbolje, povoljnim i srećnim sticajem okolnosti.

Ljudi obično čine drukčije, kaže Rubinštajn: oni vole život "ako". Kažu, "ako budem imao mnogo para, biću srećan" i čak i ako ih steknu, odmah postave neki novi cilj, pa vele "ako budem" biću srećan". Život se, kaže, ovaj umetnik u življenju, voli drukčije: bez uslovljavanja, i u dobru i u zlu.

Upravo je valjda stoga biografija "Moje mnoge godine" toliko čitana. Napisana je pre skoro četrdeset godina, a doživela je nebrojena izdanja na gotovo svim jezicima sveta. Na srpskom jeziku pojavljuje se nakon skoro trideset godina i dorađena je i popravljena u odnosu na staro izdanje Matice srpske, jer je prevodilac Marija Dimitrijević bila i danas u mogućnosti da dopuni svoje prevodilačko delo s početka svoje karijere.

Izuzetan naslov koji ne traži izuzetne čitaoce. Svako može biti čitalac ove biografije: i oni koji znaju sve Rubinštajnove snimke i oni koji nisu čuli nijedan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak