ĆOSIĆEVA SAGA O KATIĆIMA I RITUALI VLAŠKE MAGIJE: Triler "Crna svadba" stiže na Superstar TV, a drama "Vreme zla" na Novu S

J. BANjANIN

22. 10. 2021. u 16:50

PSIHOLOŠKI triler "Crna svadba" počinje televizijski život 23. oktobra, vikendom u 21.00 na Superstar TV, a nedelju dana kasnije, vikendom u 20.05 i na RTS.

ЋОСИЋЕВА САГА О КАТИЋИМА И РИТУАЛИ ВЛАШКЕ МАГИЈЕ: Трилер Црна свадба стиже на Суперстар ТВ, а драма Време зла на Нову С

Uliks Fehmiju, Foto Fajerflaj

Od 25. oktobra, radnim večerima, od ponedeljka do četvrtka u 21.30, na Novoj S pratićemo dramu "Vreme zla", rađenu po istoimenoj trilogiji romana Dobrice Ćosića.

Autori deset epizoda uzbudljivog psihološkog trilera sa elementima misterije i horora, "Crna svadba", su Strahinja Madžarević i Nemanja Ćipranić, dok Ćipranić potpisuje i režiju. Serija, čiji specifičan naziv potiče od starog vlaškog obreda, nastala je u produkciji kuća "Fajerflaj" i "Telekom Srbija".

Scenarista Strahinja Madžarević kaže da su se trudili da realistično prikažu ritual crne svadbe, pripremajući se uz dokumentarne snimke i pomoć "najvećeg stručnjaka za narodna verovanja", profesora Danijela Sinanija.

- Ritual crne svadbe zastupljen je u istočnoj Srbiji među vlaškom manjinom. Ukoliko u selu pogine mladić, koji nije bio oženjen, kroz ritual, njega mrtvog žene živom devojkom, koja godinu dana posle svadbe nema pravo da se udaje - objašnjava Madžarević.

Upravo će ovaj obred biti jedan od narodnih verovanja sa kojima će se suočavati glavni junaci. Priča počinje u malom mestu u istočnoj Srbiji gde Mitar Stojić (Slavko Štimac), inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro komšija.

Želeći da rasvetle motive zločina, pripadnik bezbednosne agencije Petar Ćirić (Uliks Fehmiju) i inspektori Bane Tomić (Nikola Kojo) i Igor Blagojević (Nebojša Milovanović) pozivaju Natašu Janković (Jelena Đokić), renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Ali time će samo otključati misteriju gde se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći.

- Priča je inspirisana istinitim događajima, prvenstveno masakrom koji se dogodio u Jabukovcu pre 14 godina, ali suštinski govori o borbi između dobra i zla koja se mora voditi u nama samima svakog dana. Naše podneblje je podosta sujeverno. Polazim od samog sebe - iako sam vernik dosta se plašim tih stvari, ne mogu da ih racionalizujem. Skloni smo i teorijama zavere i svemu što serija sadrži, zbog čega mislim da će biti osveženje - istakao je reditelj Nemanja Ćipranić.

Brojnu glumačku ekipu čine i Toni Mihajlovski, Ljiljana Blagojević, Predrag Bjelac, Vesna Stanojević, Filip Đurić, Borka Tomović, Jadran Malkovič, Mina Sovtić, Igor Benčina, Anastasija Đurović, Strahinja Blažić, Mlađan Crkvenjaš...

Nikola Kojo, Foto Fajerflaj

Tri godine posle serije "Koreni", stiže 15 epizoda drame "Vreme zla", takođe u režiji Ivana Živkovića. Scenario, koji potpisuje Sanja Savić Milosavljević, oslanja se na Ćosićev roman "Vernik", a kroz reminiscencije zalazi i u knjige "Grešnik" i "Otpadnik".

Serija, u produkciji "Junajted medije" i "Aj tu aj", prati potomke porodice Katić, čija sudbina se prepliće sa ideologijama i dešavanjima u našoj zamlji, u predvečerje Drugog svetskog rata.

U odnosu na "Korene", objašnjava reditelj, "Vreme zla" se odvija pola veka kasnije, te dominiraju novi likovi i priča koja počinje 1939, vraća se u vreme s kraja Prvog i između dva svetska rata, a završava 1941. godine.

- Ćosić je u "Korenima" kao mlad "napipao" ideje i motive koje je kasnije u "Vremenu zla" ozbiljno izlagao, obrazlagao i uoštravao. Dok je u prvom delu postavljao pitanja, u drugom je ponudio i neke odgovore. "Vreme zla" je zaključak Ćosićeve velike sage o Katićima.

Tako na obodu Drugog svetskog rata, nečiji životi se tragično prekidaju, a sudbine bivaju zapečaćene - objašnjava Ivan Živković.

Čuvenu porodicu Katić zatičemo u Beogradu. Bogdan Dragović (Goran Bogdan) vraća se iz emigracije i pokušava da, zbog sina Vladimira (Pavle Čemerikić), ponovo uspostavi veze sa Komunističkom partijom iz koje je izbačen kao trockista. Njegova praktično ostavljena supruga Milena (Nada Šargin) stupa u emotivnu vezu sa Petrom Bajevićem (Goran Šušljik), agentom Kominterne i Bogdanovim ratnim drugom. Vladimir, Milenin i Bogdanov sin, sada i sam član KP, okreće se protiv oca iz ideoloških razloga.

Nada Šargin i Goran Šušljik, Foto V. Danilov

Milenini otac Vukašin (Žarko Laušević) i brat Ivan (Radovan Vujović) slika su građanske Jugoslavije, koja ne uspeva da se odupre nadolazećim okolnostima. U mitsko Prerovo 1941, kada su nemačke trupe okupirale Beograd, Milena se sklanja sa bratom Ivanom. Ubrzo, njen sin Vladimir odlazi u partizane, a Petar i Bogdan istovremeno završavaju u Gestapou.

Ostale Katiće igraju Andrej Šepetkovski (Adam) i Jovana Balašević (Vera), a u ulogama članova porodice Luković su Nebojša Dugalić (Bora Pub), Nataša Ninković (Dušanka), Pavle Mensur (Miško Pub), Isidora Simijonović (Nađa).

U seriji se pojavljuje i više istorijskih ličnosti, poput kneza Pavla Karađorđevića (Sergej Trifunović), Slobodana Jovanovića (Voja Brajović), upravnika logora Banjica Svetozara Vujkovića (Boris Isaković), kao i mladi Dobrica Ćosić (Uroš Jovčić).

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju