POVORKA SEĆANJA U KRAVICI: Ekipa dokumentarca "Svjedok" snimanje nastavlja na području Skelana

S. M.

26. 01. 2022. u 11:28

U BRATUNCU je juče završeno snimanje kadrova za istorijsko - dokumentarni film "Svjedok", a ekipa će snimanje filmskih kadrova nastaviti na području Skelana u srebreničkoj opštini.

ПОВОРКА СЕЋАЊА У КРАВИЦИ: Екипа документарца Свједок снимање наставља на подручју Скелана

Foto RTRS

Snimanje filma "Svjedok" počelo je u nedelju, 23. januara, u Kravici. Ovaj film govori o patologu Zoranu Stankoviću sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu koji je tokom ratova devedesetih godina prošlog veka obavio oko 7.500 obdukcija i identifikacija nastradalih srpskih civila i vojnika od Hrvatske, preko BiH do Kosova i Metohije.

Film će biti sniman na još četiri lokacije, gde su počinjeni masovni zločini nad Srbima, a to su Mrkonjić Grad, zatim u Brod, Šekovići i Zvornik. Kravica je inače bila prva od pet lokacija na kojoj se snimaju masovni kadrovi "povorki sećanja".

Režiser filma Denis Bojić kaže, za "Novosti", da film "Svjedok" kroz ratni put i biografiju doktora Stankovića govori o velikim masovnim stradnjima srpskog naroda u BiH.

- Snimaćemo i scene odlaska stradalih Srba na grob dr Stankovića u Beogradu, kaže Bojić i naglašava da će se film snimati cele godine. Prema njegovim rečima, veliki odaziv ljudi, gde je na snimanju povorke u Kravici bilo oko 1.000 muškaraca, žena i dece, govori da su građani čekali ovakav film koji će povezati masovno stradanje našeg naroda.

- Pokrili smo jedan veliki prazan prostor. Plan je da film pokaže i ujedini u saznanju Republiku Srpsku i Srbiju oko činjenica šta se dešavalo u BiH, istakao je Bojić.

Osim snimanja scena za film, na ovaj način odaje se počast svim nevinim srpskim žrtvama sa ovog područja i cele Republike Srpske.

- Osim dokumentima, svedočenjima i arhivskom građom i masovnošću povorki sećanja, pokazaćemo šta se sve dešavalo, koliko je ljudi i na kakav način stradalo, ali i da smo i dalje živi i da ostajemo na ovom prostoru - poručio je Bojić.

Kaže i da je snimanje filma ujedno i misija svih učesnika u projektu da se 30 godina nakon događaja na ovakav način zabeleži svedočanstvo o srpskim stradanjima u poslednjem ratu.

- Doktor Stanković je zadužio srpski narod i ovo je pomen i zahvalnost njegovom delu i imenu, kao i svim nevinim žrtvama. Ovo je svedočanstvo koje ostavljamo našoj deci da znaju šta se događalo i da ne uče tuđu lažnu istoriju o dešavanjima na ovim prostorima u poslednjem ratu - naglasio je Bojić.

Sa snimanja filma "Svjedok", Foto SRNA

Radojka Filipović, učesnik povorke u Kravici kaže da ovakve stvari ostaju generacijama koje dolaze.

Denis Bojić, Foto Arhiva

Slaviša Erić pomagao je 1993. godine doktoru Stankoviću u Kravici koji je radio obdukcije nad ubijenim Srbima.

- Pomagao sam, tu je bio i načelnik, čitav dan je radio, nije progovarao, bio je obučen u uniformu, ne znam da li je i doručkovao. To je bila veličina ljudska, ponosan sam na tog čoveka - prisetio se Erić.

Zoran Stanković, Foto P. Mitić

Razgovor sa Ristićem

U sklopu snimanja filma biće urađen i razgovor sa Cvetkom Ristićem, kome su muslimanske snage iz Srebrenice, predvođene Naserom Orićem, 16. januara 1993. godine u porodičnoj kući u selu Kušići kod Skelana, ubile roditelje, sestru i brata, koji još nije pronađen. Film "Svjedok" snima se u kooprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)