SVETI MIT SAČUVAO NAROD: Na Svetosavskoj svečanosti u UKS uručena "Blagodarja" i pročitana beseda Milovana Vitezovića

D. BOGUTOVIĆ

27. 01. 2022. u 22:20

NA današnjoj Svetosavskoj svečanosti u Udruženju književnika Srbije uručena su priznanja "Blagodarje" pojedincima i institucijama koje su doprinele radu UKS. Svečanost je blagosiljao dr Ugrin Popović, sveštenik, inače član Udruženja, a pročitana je beseda Milovana Vitezovića, predsednika UKS, pod nazivom "Svetosavlje ili dinastija svetih Srba".

СВЕТИ МИТ САЧУВАО НАРОД: На Светосавској свечаности у УКС уручена Благодарја и прочитана беседа Милована Витезовића

Foto A. Vasiljević

- Delo živog Save Nemanjića pretočilo se u delo besmrtnog Svetog Save. Mit o svecu činio je delo živim. A najveće delo i Save Nemanjića i Svetog Save jeste srpska država, u onom što je predstavljala određena u pravu, u ustrojstvu, u prosveti, u privredi, u zdravstvu. To delo sačuvao je sveti mit u godinama kada je srpska država prestala da postoji. Mit je učinio da je Srbima sopstvena njihova država postala najveća svetinja. Kako je Sava Nemanjić prvi srpski svetac, a kako su njegovim teološkim postavkama srpske države, i svi do jednog Nemanjića potom postali sveci, tako za Nemanju možemo reći da je rodonačelnik dinastije Nemanjića, a za Svetog Savu da je rodonačelnik dinastije svetih Srba. Tako je započet srpski ikonostas u srpskim zadužbinama. Popunjavanjem ikonostasa ikonama svetih Srba srpski manastiri su postali oltari otadžbine - poručio je Vitezović.

Ukazujući na značaj svetosavlja koje je u narodu sačuvalo državnu misao, i kad države odavno nije bilo, što pokazuje i najčuvenija pesma Filipa Višnjića "Početak bune na dahije", Vitezović je istakao:

- Ako se može govoriti o karakteru naroda, onda ćemo najmanje pogrešiti ako karakter srpskog naroda nazovemo svetosavljem, jer sigurno možemo pronaći dovoljno razloga o tome da je ovaj narod celokupno svoje mitsko i istorijsko sećanje vezao za Svetog Savu.Da bi se osporio srpski narod, da bi se osporila srpska država i neprekidna svest o njoj u predanju i knjigama starostavnim, trebalo je prvo osporiti Svetog Savu. To je rukovodilo i Sinan-pašu da izvrši spaljivanje svečevih mošti pri čemu Turci nisu slutili da na taj način, razvejavanjem svečevog pepela, vrše čin sjedinjavanja Svetog Save i srpskog naroda, jer "nije mrtav koji groba nema". To je rukovodilo i ateističke izvršioce da zabranama istisnu Svetog Savu iz narodnog života.

DOBITNICI PRIZNANjA

DOBITNICI "Blagodarja" koje je uručila Gordana Vlajić su: Ivan Karl, Ranko Šekularac, Milun Todorović, Pravoslavna akademija nauka umetnosti i veština, iguman Velike Remete Stefan, Aleksandar Ćuković, Dimitrije Bukvić, KC "Akvarijus" iz Kosovske Mitrovice, Vesna Jevđenijević, Milan Lukić, Vladimir Blagojević, Dragoljub Dimitrijević, Stanislav Kojić, Vidak M. Maslovarić i Milena Simunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna