POHVALA SVOM RODU: Izložba slika Mirjane Mire Maoduš "Od grafosa do logosa" u Galeriji RTS

D. B. M.

31. 01. 2022. u 11:10

SLIKAJUĆI pismo svog naroda, umetnica Mirjana - Mira Maoduš lepotu ćirilice pronela je od Pariza do Japana, a njena dela beogradska publika će moći da vidi od četvrtka u Galeriji RTS. Na otvaranju izložbe "Od grafosa do logosa" govoriće istoričari umetnosti Ljubica Miljković, Nikola Kusovac i Oliver Tomić.

ПОХВАЛА СВОМ РОДУ: Изложба слика Мирјане Мире Маодуш Од графоса до логоса у Галерији РТС

Izložba slika Mirjane Mire Maoduš

Jedna od najznamenitijih Srpkinja iz sveta umetnosti rođena je u Metku, u izbegličkom logoru, 14. oktobra 1942. godine. Pradeda njene majke Sofije Tesle, rodom iz Raduča, rođeni je brat oca Nikole Tesle. Porodica Maoduš se nastanila u Beogradu posle preživljenih užasa i genocida ustaša nad Srbima tokom Drugog svetskog rata. Studirala je slikarstvo u Školi za primenjene umetnosti u Frankfurtu, gde joj je jedan od profesora bio Jozef Bojs, zatim na akademijama u Veneciji i Parizu.

- Kod ranih radova Mirjana Maoduš koristila je snagu kontrasta jarkih boja i izražajnost ljudskih likova da bi iskazala svoje nemire i socijalno angažovane stavove - navodi Ljubica Miljković. - Nikada nije zanemarila prvobitno usmerenje primereno moralnim načelima, shvatanjima, temperamentu i nameri da slikarskom sintaksom otkrije dušu, misli i raspoloženja.

Skoro dve decenije Maoduš se uglavnom posvećuje slovima i, poslednjih godina, brojevima, od kojih gradi apstraktne kompozicije.

- Kao humanista koji se zalaže za pravednije odnose među ljudima, odlučila je da na svoj način, pomalo rezignirano i svakako uzvišeno, reaguje na tragediju Srba - piše Miljković u katalogu. - Tim pre što je dobro znala surovu istoriju ovih naših prostora, a rodila se u izbegličkom logoru u Metku, okružena bodljikavom žicom koje je tek sada postajala svesna i počela opet da sluti oko sebe. Učinila je to ćiriličkim pismom, dovoljnim da jasno kaže kome pripada, odnosno da i tako bude sa svojima. Od tada je nastavila da sa ponosom ispisuje samosvojnu pohvalu svom rodu.

Mira Maoduš je u Japanu, gde je sa suprugom boravila u vreme raspada Jugoslavije, uticala na japansku, ali i svetsku javnost, u pokušaju da se sazna više o istini o ratovima na našem tlu. Na otvaranju njene izložbe u uglednoj galeriji u Ginzi, centru Tokija, pročitano je otvoreno pismo umetnice tadašnjem američkom predsedniku Bilu Klintonu, kome je uputila protest zbog etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj.

- Umesto da prkosno i pregoneći ističe svoje nacionalno poreklo, Mira Maoduš se tada opredelila da korišćenjem lepote i izražajnosti ćiriličkog pisma, katkad reči i stihova iz rodoljubive poezije srpskih poeta, kao što su Đura Jakšić i Jovan Dučić, u njihovom do apstrakcije i čiste likovnosti dovedenom stanju, ostane odmereno i dostojanstveno uzdržana u svom očitom protestu - napisao je Kusovac. - Protestu izrečenom na jedan univerzalno jasan i razumljiv način koji se temelji na iskustvima umetnosti letrizma, kao i na lepoti japanske i kineske kaligrafske tradicije, što se očituje u stalnom prepletu slovnih grafema, u njihovoj kolorističkoj razuđenosti, u njihovom ritmovanju i nizanju, u dobro uravnoteženoj kompoziciji površina i masa. Upravo tako je pokazala kako je i koliko dobro razumela koje su to vrednosti i odlike što ih je svojedobno Rastko Petrović smatrao uslovom da se "preboli" Evropa i da se u njenu baštinu unese ono što je kod Srba najbolje.

NOVOGODIŠNjE ČESTITKE

UČESTVOVALA je Mirjana Maoduš na zajedničkim likovnim smotrama, između ostalih na Majskim i Jesenjem salonima u Parizu, Izložbama UENO muzeja u Tokiju, izložbama Slobodna akademija slikarstva u Milanu, Oktobarskim salonima, Jesenjim izložbama... Njena dela čuvaju se u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Galeriji 73 u Beogradu, Muzeju Hercegovine u Trebinju, Narodnom muzeju u Kruševcu, Mijagi muzeju u Tokiju, Muzeju savremene umetnosti u Kamakuri, a nalaze se i u mnogim privatnim zbirkama. Skoro 25 godina redovno se reprodukuju kao novogodišnje čestitke Uneska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!