TAJNA HRASTA SA DNA KOLUBARE: Obeležene četiri decenije stvaralaštva vajara Milutina Rankovića

B. PUZOVIĆ

16. 05. 2022. u 10:38

PUNE četiri decenije, vajar Milutin Ranković iz Lajkovca druguje sa dletom, čekićem i drvetom, a najčešće sa ko zna koliko starom hrastovinom koju vadi sa dna najslavnije srpske reke Kolubare. U drvetu, ali i kamenu, stvara likove iz srpske istorije, vere, kulture, svece, monahe, ratnike...

ТАЈНА ХРАСТA СА ДНА КОЛУБАРЕ: Обележене четири деценије стваралаштва вајара Милутина Ранковића

Foto B. P.

Četiri decenije umetničkog staža Milutin Ranković obeležio je na sceni i galeriji "Teatra 78" u Beogradu, izložbom skulptura i delima više od 30 slikara i primenjenih umetnika iz Srbije i inostranstva, njegovih prijatelja. Jubilej su, uz brojnu publiku, obeležili i beogradski hor "Smilje", etno-grupe "Praskozorje", "Od bisera ogrlica", te glumica Snežana Savić.

- Na brojnim, velikim međunarodnim selekcijama, Milutin je osvajao nagrade, a žiriji su uvek bivali jednoglasni da su njegovi radovi najbolji, vrhunski - rekla je istoričarka umetnosti Haira Jakovljević iz Beograda.

- Svojevremeno, na čuvenoj izložbi "Portret kroz vreme", nagrađen je među 1.700 autora iz celog sveta, a stručnjaci su već tada govorili da je najbolji pravoslavni drvorezbar, da je lepota njegovih radova neprolazna. Slavna Olja Ivanjicki, kao član žirija, rekla je da je Milutin viđen da osvoji svet. Činilo se Olji da njegovo srce kuca iz drveta, koje je često izbacila Kolubara, koja protiče kraj Lajkovca u kom živi i stvara, čiji virovi, obale, vodenice, pripovedaju istoriju srpskog naroda...

Od 1982. godine imao je više od 200 izložbi u Srbiji i inostranstvu, njegovi radovi nalaze se u galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama širom sveta. Na Miholjskoj prevlaci kod Tivta, 1997. rukoproizveden je u sveštenog ikonopisca - drvorezbara Srpske pravoslavne crkve. Jedan je od osnivača Srpskog akademskog društva "Vizantija" u Beogradu. Za umetnički rad, dobio je, između ostalih priznanja, Zlatnu značku KPZ Srbije, Medalju Saveza Srba Francuske i Gramatu Saveza umetnika Ruske Federacije. Njegova skulptura, kao jedinog stranog autora, izložena je u Bogorodskom muzeju u Moskvi, a u prestonici Rusije, na Fakultetu umetničkih zanata, svojevremeno je održao master-čas.

Foto B. P.

- U mom umetničkom radu reka Kolubara je najveći saveznik, jer mi nesebično daruje hrastovinu koju je ljubomorno ko zna koliko dugo čuvala - kaže Milutin Ranković. - Iz takvog drveta, oplemenjenog vremenom, nastaju moje skulpture, ikone, likovi svetaca, monaha, te velikih ličnosti iz srpske istorije. Zato, gde god da sam izlagao, širom sveta, gotovo nepogrešivo su znali da dolazim iz Srbije. Očigledno, postoji prepoznatljiv srpski umetnički rukopis, koji je u genima, ali i predanjima, što se prenose generacijama.

NIJE VREME ZA PENZIJU

NIJE nimalo lako čitav jedan radni staž stvarati umetnička dela u drvetu i kamenu, koji neretko kao da se otimaju stvaraocu, ne dozvoljavajući da u njima oživotvori svoju zamisao - kaže Ranković. - Jeste pun radni staž, ali svakako ni izdaleka još nije vreme za umetničku penziju. Naprotiv, nove inspiracije naviru, samo da bude dobrog drveta i kamena za rad, te da zdravlje i snaga posluže...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture