SA PUŠKINOM, IZ BEOGRADA U SVET: Izložba Mire Maoduš posvećena velikom ruskom pesniku svečano će biti otvorena u prestoničkoj Galeriji 73

M. KRALj

16. 06. 2022. u 16:32

DOK se pod pritiskom politike velikani ruske umetnosti i kulture proteruju iz mnogih evropskih sredina, naša slikarka sa pariskom adresom, Mira Maoduš, svojim novim delima slavi pesnika "Evgenija Onjegina" i "Pikove dame", pa će večeras, u Galeriji 73 (na proslavu dana ovog izlagačkog prostora) svečano biti otvorena njena izložba "U čast Puškinu".

СА ПУШКИНОМ, ИЗ БЕОГРАДА У СВЕТ: Изложба Мире Маодуш посвећена великом руском песнику свечано ће бити отворена у престоничкој Галерији 73

M. Anđela

Ova postavka, na kojoj je jedna slika posvećena i Sergeju Jesenjinu, deo je ciklusa Celebrating Mira Maodus, koja će njenu posvetu ruskim poetskim genijima "proneti svetom", tačnije predstaviti u Francuskoj, Italiji, u Trebinju, Kanadi i Japanu.

- Puškin je veliki svetski pesnik, koji je u svojim mladalačkim stihovima pronalazio inspiraciju u francuskom pesništvu, spajajući u ranoj lirici tradicije francuskog i ruskog klasicizma. U Francuskoj je izuzetno voljen i cenjen, i radovi posvećeni njemu neizostavni su na postavci kojom će delo Mire Maoduš biti predstavljeno u više zemalja u različitim delovima sveta - kaže, za "Novosti" Silija Pampaloni, istoričarka umetnosti iz Pariza, pokretač ciklusa Celebrating Mira Maodus, koja je upravo povodom izložbe u Galeriji 73 doputovala u Beograd.

Slikarka Mira Maoduš, M. Anđela

Autorka koja svoje zamisli realizuje na slikama rađenim uljem, akrilikom, temperom, gvašom, ali i akvarelom i crtežom, gotovo čitave dve decenije dela uglavnom posvećuje slovima. Odnedavno su na njena platna dospeli i brojevi. Slovima i brojevima, jarkog kolorita, gradi apstraktne kompozicije.

- Ove slike nisu sklone himničnom veselju, neutaživoj potrebi za šarenilom - ističe u katalogu jedan od naših najuglednijih istoričara umetnosti Đorđe Kadijević. - U njima ima neke ozbiljnosti koja reguliše optimalni odnos onoga što je sadržaj namenjen čulu od onoga namenjenog duhu. Zato Mira Maoduš jednako uspešno radi slike u malom i velikom formatu. Prostor za nju, baš kao i forma žive u "ljubavi" i nisu one gospodarice njenih slika. Kraljica kompozicija Mire Maoduš jeste i ostaje boja. Ona je ta koja potčinjava prividnu dominaciju elemenata forme i prostora i u njihovoj sintezi proizvodi naročitu radost gledanja čija tajna moć je u koloristički razbuktaloj svetlosti koju vam daju ove slike.

Dela Mire Maoduš čuvaju se u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Galerija 73, Muzeju Hercegovine u Trebinju, Narodnom muzeju u Kruševcu, Mijagi muzeju u Tokiju, Muzeju savremene umetnosti u Kamakuri, kao i u mnogim privatnim zbirkama. Od 1998. redovno se reprodukuju i kao novogodišnje čestitke Uneska.

Platno "Puškinu" Jesenjin, Foto Galerija 73,

Deda Teslin brat

MAJKA naše umetnice, Sofija Tesla, bila je bratanica Nikole Tesle. Rođena u Metku 1942, Mira Maoduš studirala je slikarstvo u Školi za primenjene umetnosti u Frankfurtu (1965-1968), gde joj je jedan od profesora bio - Jozef Bojs. Školovala se i na čuvenoj venecijanskoj Akademiji (1969-1972), ali i Nacionalnoj akademiji lepih umetnosti u Parizu (1972-1975). Magistrirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Milanu 1978. Osim u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i Japanu, boravila je u Rusiji, Engleskoj i SAD. Član je japanske grupe umetnika Ša-Đi-Cu od 1983. i ULUS-a od 1987. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!