IRONIJA IZOŠTRAVA POGLED: Akademik Milovan Danojlić u knjižari SKZ potpisivao novu zbirku stihova

D. B. M.

29. 06. 2022. u 09:40

KNjIŽEVNIK i akademik Milovan Danojlić potpisivao je juče u knjižari Srpske književne zadruge novu zbirku poezije "Ispovest na trgu" (u izdanju SKZ), u kojoj bespoštedno secira mane naše savremenosti i ljudskih karaktera.

ИРОНИЈА ИЗОШТРАВА ПОГЛЕД: Академик Милован Данојлић у књижари СКЗ потписивао нову збирку стихова

Foto N. Skenderija

Čitaoci i poštovaoci dela poznatog pisca, uprkos vrelom danu, ispunili su knjižaru. Strpljivo su stajali u redu i čekali da dobiju posvetu autora.

Danojlić je rekao da je u zbirci "Ispovesti na trgu" svodio račune i sa sobom:

- Prešao sam 85. godinu života, a pomalo mračni tonovi u nekim pesmama su u vezi sa starošću. Mračni tonovi su i zbog ružne pandemije i nasilja koje je izazvao virus čije poreklo ni danas ne znamo. Čini mi se da još nije gotovo.

Danojlić je kazao da ironija, koje ima i u njegovim najnovijim pesmama, obezbeđuje otklon prema pojavama i zbivanjima. Ona, pritom, izoštrava pogled odozgo i iskosa, obezbeđuje spasonosno rastojanje. A od svetskog zla i od samog sebe pisac se povremeno odmara pišući dečje pesme.

- Čitaoci će se možda prepoznati u nekim mojim stihovima, pošto svaki pesnik u sebi nosi i druge ljude.

Foto N. Skenderija

Dragan Lakićević, glavni urednik SKZ, ocenio je da se Danojlić svojim stihovima obračunava sa sobom i svojim dobom. Iz te pozicije autor ponovo pesničkim i kritičkim pogledima, složeno i svestrano, poetski briljantno, osmatra prošlost i sadašnjost - moralno i političko.

BLISTAVA KARIJERA

DANOJLIĆ je predsednik Srpske književne zadruge i član Krunskog saveta. Nosilac je Ordena Svetog Save, Ordena zasluga za narod i dobitnik najvažnijih književnih nagrada.

Živi između Srbije i Francuske, sela Ivanovci i Poatjea, gde je dugi niz godina bio lektor za srpski jezik na tamošnjem univerzitetu. Objavio je sedamdesetak knjiga poezije i proze, među kojima su prevodi i prepevi svetskih klasika Šekspira, Bodlera, Brodskog, Siorana, Aragona, Jejtsa...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)