KOMUNIKACIJA KIKINDE SA SVETOM: Svečano otvoren 41. Simpozijum skulpture „Terra“ (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

06. 07. 2022. u 23:32

ZVUK fanfara, muzički program i izložba skulptura velikog i galerijskog formata u centru Kikinde, večeras su označili početak ovogodišnjeg 41. Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti “Terra”.

КОМУНИКАЦИЈА КИКИНДЕ СА СВЕТОМ: Свечано отворен 41. Симпозијум скулптуре „Терра“ (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Događaj je posebno značajan za šestoro vajara koji će ovog jula u ateljeu “Terra” stvarati nova umetnička dela, ali jednako važan i za grad, pa i našu zemlju. To je potvrdio i Radovan Jokić, pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Srbije.

- “Terra” ne predstavlja samo Kikindu, već predstavlja i moć Srbije da razmišlja na umetnički promišljen i poželjan način. Što je, moždam još važnije ona pokazuje da je u umetnosti sve moguće. Ovakve i slične kolonije počinju sa velikim entuzijazmom i čak kada su uspešne traju prosečno od 10 do 12 godina.“Terra” je jedna od retkih koja je iskustveno doživela starost, a mi se nadamo da je to mladost i da će trajati još dugo. Ona je prostor izvanrednosti i izuzetnosti, koji našim umetnicima otvara vrata prema svetu, ima svoje specifične umetničke mogućnosti. Umetnici iz celog sveta ovde jako puno uče -  izjavio je Jokić.

Šansu da ove godine svoje ideje ostvare u glini i naprave skulpture velikog i galerijskog formata ima šestoro vajara: Julija Klem iz Nemačke, Bernar Ridiger iz Francuske, Ivana Radovanović iz Crne Gore, i troje iz naše zemlje: Aleksandar Bunčić, Lazar Marković i Bogdan Vukosavljević.

PARK SKULPTURA

Osnivač simpozijuma “Terra” i dugogodišnji direktor  Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ Slobodan Kojić najavljuje da će pored muzeja skulptura velikog formata, na prostoru nekadašnej kasarne, biti formiran i park skulptura.

- Kikinda treba da bude evropski i svetski epicenter  velikh terakota – smatra Kojić.

- Privilegija je doći na ovakav simpozijum, bez obzira na moju prethodnu biografiju koja je prilično bogata. Iako se u mom stvaralačkom radu dešavalo mnogo toga, osećam se ponosnim što se nalazim ovde. Imao sam sreću da sam na “Terri” bio kao prva generacija studenata specijalističkih studija Akademije umetnosti iz Novog Sada – naveo je Lazar Marković.

Osim Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata, veliku podršku simpozijumu od početka daje i Grad Kikinda, podsetila je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika.

- “Terra” je naš ključ komunikacije sa svetom. Ona je Kikindu učinila planetarnim kulturnim fenomenom. Sa fundusom od više od 1.000 skultura velikog formata “Terra” je stvorila kulturno nasleđe važno ne samo za grad već i za našu zemlju – ocenila je Jakšić Kiurski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije