BORAC PROTIV "RASNOG KAPITALIZMA" U SRBIJI: Francuska politikološkinja Fransoaz Veržes gost u Beogradu i Novom Sadu

V.C.S.

27. 10. 2022. u 13:47

FRANCUSKA istoričarka, politikološkinja, filmska producentkinja i aktivistikinja Fransoaz Veržes gostovaće u Srbiji 3. i 4. novembra, na poziv Francuskog instituta i Fakulteta za medije i komunikacije.

БОРАЦ ПРОТИВ РАСНОГ КАПИТАЛИЗМА У СРБИЈИ: Француска политиколошкиња Франсоаз Вержес гост у Београду и Новом Саду

Francuski institut u Srbiji

Veržes će gostovati 3. novembra, u novosadskoj knjižari Zenit, a 4. novembra, u okviru Filozofskog teatra, u Bitef teataru, u Beogradu.

Povod je prevod njene knjige "Feministička teorija nasilja", koju je nedavno objavio beogradski Fakultet za medije i komunikacije - FMK, a prevela Milica Rašić Antić.

" Kada se zvanično govori o jednakosti žena i muškarca, o gorućim problemima, najčešće se čuju reči: uznemiravanje, silovanje, zlostavljanje, ubistvo žena. Fokusirajući se na nasilne muškarce udaljavamo se od suštinskog pitanja koje se odnosi na izvore ovog nasilja. Nema sumnje, smatra Veržes, da rasni kapitalizam, untrakonzervativni populizmi, slamanje Juga ratovima i imperijalističkom pljačkom, milioni prognanika, eskalacija hapšenja, stavljaju maskulinitet u službu politike smrti. Protivno duhu vremena, Fransoaz Veržes nas poziva da pogledamo dalje od svoje opsednutosti kažnjavanjem nasilnika od strane države, te da tragamo za onom pravdom koja suštinski oporavlja," navode u Francuskom institutu.
Veržes se tokom života bavila novinarstvom, izdavaštvom, prikupljala je svedočanstva žena Čilea iz doba Pinočeve diktature, iz Salvadora, Nikaragve, Sovjetskog Saveza. Francusku napušta 1983, živi u Meksiku, potom u SAD, gde nastavlja školovanje i stiče doktorat na Berkli Univerzitetu. Po povratku u Evropu, predaje  na engleskom univerzitetu Saseks i učestvuje u radu odseka za politiku Centra za kulturne studije Goldsmit koledža univerziteta u Londonu.
Tokom novembra Srbiju će posetiti još dva predstavnika savremene francuske misli: Žan Fransoa Kolosim, francuski teolog pravoslavne veroispovesti, koji će 10. novembra održati predavanje i učestvovati u debati o savremenoj situaciji u pravoslavlju, a krajem novembra - početkom decembra  i francuski filozof Mišel Eltšaninof, glavni urednik časopisa "Filozofi magazina".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ENGLESKA OVO UOPŠTE NIJE OČEKIVALA! Evo šta je Novak Đoković rekao na Centralnom terenu posle podviga na Vimbldonu