KNJIŽEVNA KOLONIJA U VRANJU: Vladimir Pištalo na otvaranju

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

25. 11. 2022. u 11:45

U VRANjU će u organizaciji Narodnog univerziteta od 28. novembra do 8. decembra biti održana sada već tradicinalna Književna kolonija.

КЊИЖЕВНА КОЛОНИЈА У ВРАЊУ: Владимир Пиштало на отварању

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Program ovogodišnje Književne kolonije, koju već osmi put organizuje JU Narodni univerzitet Vranje, osmišljen je tako da zadovolji različite književne ukuse čitalačke publike. Na samom otvaranju kolonije biće predstavljeno književno stvaralaštvo jednog od najpopularnijih i najčitanijih pisaca kod nas Vladimira Pištala.

Sreda, 30. novembar, rezervisan je za gostovanje Jasminke Petrović, književnice za decu. Kao autorka koja je objavila više od trideset knjiga za decu i mlade ona će u okviru vranjske književne kolonije održati kreativnu radionicu lepog pisanja za osnovce. Dan kasnije, 1. decembra, gost Kolonije biće književnik Dejan Aleksić, koji će vranjskoj publici predstaviti svoj roman „Petlja’’ i takođe sa vranjskim osnovcima razgovarati o kreativnom pisanju.

U petak, 2. decembra, književno veče imaće Moma Stefanović. Biće to prilika da ljubiteljima pisane reči predstavi svoju knjigu „(O)ženi koju voliš’’, kao i da sa srednjoškolcima održi radionicu lepog pisanja.

U nastavku Kolonije, 5. decembra, biće priređena promocija reizdanja „Nišna se zvezda do vedro nebo’’, nedavno preminulog prof. dr Momčila Zlatanovića, u okviru koje će o knjizi govoriti profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu Danijela Popović Nikolić. Na ovaj način biće obeleženo 55 godina izdavačke delatnosti Narodnog univerziteta. Profesor Zlatanović ostavio je neizbrisiv naučni trag u oblasti folkloristike i leksikografije, zabeležio je i publikovao ogromnu folklornu građu, promovišući tradiciju i narodnu kulturu vranjskog kraja.

Književna kolonija završava se 8. decembra kada će biti predstavljeno stvaralaštvo Sunčice Denić. Biće ovo prilika za promociju njene najnovije knjiga poezije „Pisma Tuliju’’. O knjizi će govoriti književni kritičari i recenzenti knjige Mihajlo Pantić i Aleksandar Laković. Sve književne večeri biće održane u svečanoj sali Gimnazije „Bora Stanković’’ od 19 sati, a radionice u Galeriji Narodnog univerziteta u prepodnevnim satima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)