DNEVNICI SEOBA NOVOSADSKIH PORODICA: Izložba dokumenata u Geleriji „Prometej“

J. S.

06. 12. 2022. u 21:29

IZLOŽBA Dnevnici seoba – Zapisi o novosadskim porodicama, autorki dr Gordane Petković i Korane Borović, u Galeriji IK Prometej biće postavljena od 8. do 27. decembra i druga je po redu u godini u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture.

ДНЕВНИЦИ СЕОБА НОВОСАДСКИХ ПОРОДИЦА: Изложба докумената у Гелерији „Прометеј“

IK Prometej

Prva izložba, na kojoj su predstavljene novosadske porodice Šosberger, Karlavaris, Kapamadžija i Bori, otvorena početkom ove godine u okviru programskog luka Seobe (februar-mart), izazvala je odlične reakcije publike. Iz tog razloga, ali i u nameri da se u narednim godinama predstave stare novosadske porodice, u ovom mesecu uslediće još jedna izložba na kojoj će biti predstavljene porodice Ivković, iz koje su potekli čuveni novosadski štampari, knjigovesci, knjižari i trgovci, Sakač, čiji su pripadnici ugledni lekari, i Hadži, čuveni advokati i sportski radnici.

Osnovni cilj izložbe Dnevnici seoba – Zapisi o novosadskim porodicama jeste da se sačuvaju za budućnost dragoceni podaci o novosadskim porodicama, koje su iznedrile uvažene članove lokalne zajednice, a koji su često izlazili iz tih okvira. Značajan segment, na kojem istraživanje počiva, jeste korišćenje građe iz privatnih, porodičnih zbirki, najčešće brižljivo čuvanih i daleko od očuju šire javnosti.

Na osnovu građe (dokumenata i fotografija) i odabranih ličnosti i porodičnih dokumenata, usmenih predanja i anegota, koje su sačuvane u navedenim porodicama, publika će imati priliku da upozna javnu i privatnu istoriju njihovih najuglednijih članova.

Seobe jesu specifičnost Novog Sada, a svaka od predstavljenih porodica došla je u određeneom trenutku u prošlosti, daljoj ili bližoj, i nastanila se u ovom gradu, koji je bio i ostao tačka njihovih susreta.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)