POGLED NA BRAŠOVANA IZ DRUGOG UGLA: Izložba u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu

J. S.

31. 05. 2023. u 13:15

POVODOM dva svoja jubileja - 175 godina od osnivanja i 65 godina od preseljenja u zgradu bivše Produktne berze u Novom Sadu - Galerija Matice srpske u četvrtak, 1. juna (20.00), prirediće svečano otvaranje izložbe Poklon-zbirka Dragiše Brašovana.

ПОГЛЕД НА  БРАШОВАНА ИЗ ДРУГОГ УГЛА: Изложба у Галерији Матице српске у Новом Саду

Galerija MS

Postavka sadrži više od 100 eksponata – slika, skulptura, crteža, stilskog nameštaja, dela primenjene umetnosti i dokumentarnog materijala koje su naslednice ovog znamenitog srpskog arhitekte, supruga Viktorija Brašovan i poćerka Olga Kovačev, poklonile Galeriji u periodu od 2020. do početka 2023. godine.

Javnost će prvi put imati mogućnost da vidi predmete i dela koja govore o privatnom životu arhitekte Dragiše Brašovana (Vršac,1887 – Beograd,1965) i doprinose boljem razumevanju njegovog lika i dela. Izložba pruža posetiocima sasvim drugačiji pogled na Brašovana kao supruga, očuha, estetu, ljubitelja umetnosti i prijatelja.

Naši prostori mogu da se pohvale značajnim građevinama ovog arhitekte, a pogotovo Novi Sad koji je prepoznatljiv po kompleksu Banovine (zdanje Pokrajinske skupštine i vlade). Brašovan je projektovao i zgradu Komande vazduhoplovstva u Zemunu i Hotela Metropol u Beogradu a u rodnom Vršcu zgradu Srednje poljoprivredne škole.

Izložba u Galeriji Matice srpske trajaće do 15. septembra ove godine.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)