FINALNI KONCERT SEZONE BEOGRADSKE FILHARMONIJE: Kraj ovogodišnjeg muzičkog putovanja

M. N. M.

08. 06. 2023. u 12:32

BEOGRADSKA filharmonija svečano zatvara koncertnu sezonu pod palicom Džona Akselroda, u petak od 20 časova na Kolarcu, a pored maestra koji je stari znanac i prijatelj filharmoničara, kao solista će zablistati mladi pijanista Roman Borisov, umesto ranije najavljanog Aleksandra Gavriljuka koji nije u mogućnosti da nastupa zbog povrede ruke. Istaknuti predstavnik mlade generacije pijanista izvešće možda najveći hit pijanističke literature, čuveni Koncert Čajkovskog u be-molu - najpoznatiji klavirski koncert čija je premijera bila u Sankt Peterburgu.

ФИНАЛНИ КОНЦЕРТ СЕЗОНЕ БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ: Крај овогодишњег музичког путовања

Nikolaj Lund

Finalni koncert sezone u celosti je posvećen upravo Sankt Peterburgu, kao konačnoj destinaciji do koje je stigla filharmonijska sezona "Na dobrom putu", posvećena muzičkim putovanjima po svetskim metropolama. Carski grad koji ima važno mesto u istoriji muzike, Filharmonija oslikava najpre delom Rajnholda Glijera "Himna velikom gradu", koje je i zvanična himna Sankt Peterburga od 1965. godine. Napisana je za potrebe najpoznatijeg voza Crvena strela, koji povezuje nekadašnju sa sadašnjom prestonicom, a njeni zvuci odjekuju železničkom stanicom Sankt Peterburga pred polazak voza.

U ovom je gradu i Sergej Rahmanjinov proveo svoje detinjstvo i započeo studije na konzervatorijumu, da bi nekoliko decenija kasnije u Americi uz osećanje nostalgije napisao "Simfonijske igre", delo koje zatvara sezonu Beogradske filharmonije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove