IZLOŽBAPOVODOM 125 GODINA OD ROĐENJA DUŠANA MATIĆA: Pesnik, intelektualac, nadrealista...

M.A.K.

21. 06. 2023. u 16:27

JEDNOM od trinaest osnivača čuvene međuratne beogradske grupe nadrealista, književniku, univerzitetskom profesoru, prevodiocu i akademiku Dušanu Matiću (1898-1980), posvećena je kamerna izložba povodom 125 godina od rođenja, u Bibioteci SANU.

ИЗЛОЖБАПОВОДОМ 125 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ДУШАНА МАТИЋА: Песник, интелектуалац, надреалиста...

Foto promo

Ovaj pesnik-mislilac, rođen je u Ćupriji, a kao mladić preživeo je povlačenje srpske vojske preko Albanije. Školovanje je nastavio u Francuskoj, Grenoblu i Nici, dok je u Parizu započeo Filozofski fakultet, koji je završio u Beogradu.

Direktor Akademije za pozorišnu umetnost u Beogradu postao je 1948. godine, gde je kao profesor dočekao i penziju. Dopisni član SANU postao je 1965, a redovni član pet godina kasnije. Bio je dobitnik više nagrada i priznanja, pisao je pesme, romane, drame, eseje, filozofske i teorijske rasprave, kritike i scenarija za radio emisije.

Posvete Ristiću i Dedincu

PORED Matićevih prevoda knjiga Emila Zole i Gistava Flobera sa francuskog, postavku čine i neki od naslova domaće i francuske periodike posvećenih njemu. Većina izloženih Matićevih knjiga pripadala je Marku Ristiću i Milanu Dedincu o čemu svedoče autorove posvete prijateljima. Iz fototeke Biblioteke SANU izložene su i tri fotografije.

Iz zbirki Biblioteke SANU, na izložbi, koja će trajati od danas do 14. jula, naći će se Matićeva pesnička i prozna dela, kao i dela o njemu. Postavku tako čine eseji "Istina kao konstrukcija" (objavljeni 1922. u avangardnom časopisu "Putevi"), prva zajednička publikacija beogradskih nadrealista - almanah "Nemoguće - L'Impossible" sa manifestom koji je potpisao kao jedan od osnivača pokreta.

Među izloženim knjigama su i koautorska dela - "Položaj nadrealizma u društvenom procesu", koju je napisao sa Oskarom Davičom i Đorđem Kostićem, poema "Marija Ručara" i dva toma romana "Gluho doba", koja je pisao sa Aleksandrom Vučom. Tu su i prva izdanja zbirki eseja "Jedan vid francuske književnosti" i "Anina balska haljina", pesničkih knjiga "Bagdala", "Buđenje materije", romana "Kocka je bačena", kao i mnoga druga dela ovog intelektualca i umetnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)