U BIBLIOTECI SANU KAMERNA IZLOŽBA POSVEĆENA MIĆI POPOVIĆU : Umetnost - poslednja odbrana naroda

M.A.K.

15. 08. 2023. u 17:48

PRVI događaj kojim će Srpska akademija nauka i umetnosti, obeležiti vek od rođenja svoga člana - slikara, likovnog kritičara i teoretičara umetnosti, književnika, filmskog i pozorišnog reditelja i scenografa - Miodraga Miće Popovića (1923-1996), jeste kamerna izložba koja će od danas biti otvorena u Biblioteci SANU.

У БИБЛИОТЕЦИ САНУ КАМЕРНА ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА МИЋИ ПОПОВИЋУ :  Уметност - последња одбрана народа

Foto promo

Iz fonda Bibioteke, koja inače baštini milion i po knjiga, biće izložena prva izdanja Popovićevih dela - "Sudari i harmonije" (1954), "Izlet" (1957), "U ateljeu pred noć" (1962), "Ishodište slike" (1983), "Velika ljubav Anice Huber"(1999), "Putopisni dnevnici", (2006) i "Sveti Antun" (2016). Postavku, čiji je autor Sanja Petrović, čine i likovni eseji i kritike, katalozi izložbi, knjige koje je ilustrovao, monografije i članci o njemu.

Eksponat je i pristupna beseda SANU, koju je naslovio "Umetničko delo kao poslednja odbrana jednog naroda" (štampana je u "Glasu SANU", Odeljenja likovne i muzičke umetnosti, 1988). Biće izložene i reprodukcije slika koje je sa suprugom poklonio rodnom gradu, a objavljene su i katalogu "Mića - Vera: stalna postavka slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović" (izdanje Centra za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici).

Restrospektiva i naučni skup

ZA dopisnog člana SANU izabran je 1978, a njen redovni član postao je 1985. Dobitnik je mnogih značajnih nagrada i priznanja, a početkom jeseni SANU će Popovićevu stogodišnjicu obeležiti i velikom izložbom u svojoj likovnoj galeriji (na mestu gde je 1982. njegova reptrospektiva oborila rekord posećenosti, sa pola miliona gledalaca). U čast njegovog života i opusa biće organizovan i naučni skup.

Rodnu Loznicu napustio je još kao dete, a školovao se u Beogradu, gde je i pohađao Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Ivana Tabakovića. Kao jedan od osnivača danas čuvene Zadarske grupe, 1947. je isključen sa Akademije. Prvu samostalnu izložbu imao je 1950, a godinu dana potom dobio je tromesečnu stipendiju za Pariz.

U Francuskoj, i tada svetskoj prestonici umetnosti, živeo je od 1952. do 1954. Početkom osamdesetih boravio je i u Njujorku, gde je 1982. predavao slikanje i crtanje kao gostujući profesor na Njujorškom državnom univerzitetu u Olbaniju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)