U KONAKU KNJEGINJE LJUBICE DELA ĆE PREDSTAVITI LJILJANA PAVLOVIć DEAR: Magični svet vodenih površina

M.A.K.

31. 08. 2023. u 17:22

NAŠA umetnica koja živi i radi u Parizu, Ljilja Pavlović Dear, će na izložbi "Večna voda", koja će biti održana u Konaku kneginje Ljubice od 7. do 23. septembra, predstaviti radove koji tematski prate univerzalnu ideju jednog od četiri osnovna životna elementa.

У КОНАКУ КЊЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ ДЕЛА ЋЕ ПРЕДСТАВИТИ ЉИЉАНА ПАВЛОВИћ ДЕАР: Магични свет водених површина

Foto promo

Rođena u Topoli 1947. godine, školovana u Beogradu, na Fakultetu primenjenih umetnosti, umetnica se od početka sedamdesetih godina prošlog veka usavršavala u Londonu, Los Anđelesu, San Francisku i Parizu. Tokom više od pola veka plodnog umetničkog rada, održala je 67 samostalnih i više od 200 grupnih izložbi. Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada, a njena dela nalaze u privatnim i javnim kolekcijama u Evropi, Americi i Kini.

Temom vode Ljilja Pavlović se intenzivno bavi od 2015. godine, smatrajući je suštinom života i neprocenjivim blagom sveta, ističe kustoskinja Muzeja grada Beograda, Marija Stošić:
- Voda za nju ima karakteristike boginje sa više lica i pojava, pa je tako i predstavlja, putem raznovrsnih likovnih tehnika. Kroz različite umetničke forme prikazuje nam magičan svet vodenih površina, svetlosnih refleksija i belinu talasa. Njeni objekti - instalacije izrađeni od slojeva laganog platna odaju nam utisak da hodamo po morskom dnu sa koga uzbuđeno posmatramo talasastu površinu mora.
Kako otkriva kustoskinja, autorka inspiraciju nalazi u morskim pejzažima, koralima, školjkama, svetlosnim refleksijama:
- Jedan segment izloženih radova čine fotografije morskih površina slikane na različitim morima širom sveta. To su kadrovi mirne i uzburkane vode, odblesci svetlosti u moru, ženskog obrisa u vodi, talasa i morske pene. Ljilja Pavlović ideju i likovnu predstavu vode pokušava da izrazi izvan njenog fizičkog aspekta, idući dalje, ona pokušava da dopre do suštinske, životne, bitnosti vode. U skladu sa klimatskim promenama, posebno u ekološkom smislu, aktuelnost ove teme je neupitna. Voda je ključni elemenat života na Zemlji i važan činilac funkcionsanja sveta, svojim raznolikom pojavnim oblicima, pruža nebrojene mogućnosti za prikazivanje njene nestvarne lepote. Takva lepota se vidi u radovima Ljilje Pavlović Dear prikazanim na izložbi Večna voda i pravi je kontrapunkt preindustrijalizovanom savremenom svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)