ČAS DOMAĆINSTVA IZ PORCELANA: Izložba dela Valentine Savić u Muzeju primenjene umetnosti

M.A.K.

02. 10. 2023. u 17:38

VELIKE multimedijalne keramičke instalacije, koje prate nekoliko faza u stvaralaštvu Valentine Savić, biće prikazane na izložbi "Čas domaćinstva- I'll show you mine if you show me yours", koja će biti otvorena u petak, 6. oktobra u 19 časova, u Muzeju primenjene umetnosti.

ЧАС ДОМАЋИНСТВА ИЗ ПОРЦЕЛАНА:  Изложба дела Валентине Савић у Музеју примењене уметности

Foto promo

Reč je novoj produkciji radova, namenski rađenih za ovu izložbu, ali i predmetima umetnice iz zbirke MPU, kao i nekim starijim delima.

Autorka se bavi temom ženskog rukopisa u keramici i sa tog polazišta razmatra pitanja predrasuda, slobode, institucionalnih kanona, potrošačkog društva, tradicije i rodnih uloga, objašnjava kustoskinja izložbe Jelena Popović:

- Već više od dve decenije Valentina neguje svojevrstan pristup keramici, balansirajući između skulpture i dizajna, razvija svoja istraživanja i promišljanja u porcelanu. Problematizujući savremene društvene fenomene, stvara sopstveni mizanscen koristeći duboko intimne motive, filozofsku misao i jezik rodne umetnosti. Izloženi predmeti, od objekata svakodnevnice do keramičkog industrijski proizvedenog pisoara, metaforički referiraju i problematizuju društvene fenomene i rodne uloge.

Rođena 1970. u Prizrenu, nakon što je diplomirala keramiku na Fakultetu primenjenih umetnosti, Savićeva je kao stipendista grčke vlade specijalizovala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Atini. Pored toga što je magistrirala i doktorirala na Odseku keramika FPU, ova umetnica je realizovala 16 samostalnih izložbi, i više puta je nagrađivana za svoj rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno!