JUNAČKE PESME SA STARIM I NOVIM ILUSTRACIJAMA: Projekat ovenčan nagradom "Aleksandar Deroko" u Domu vojske

M.A.K.

03. 10. 2023. u 19:09

U MALOJ galeriji Doma Vojske, do 18. oktobra, pred publikom će biti izložba "Epska ilustracija. 100 godina od prvog izdanja knjige Srpske junačke narodne pesme (sa slikama)", koja je svoje prvo izdanje imala prošle godine u UK Parobrod.

ЈУНАЧКЕ ПЕСМЕ СА СТАРИМ И НОВИМ ИЛУСТРАЦИЈАМА: Пројекат овенчан наградом Александар Дероко у Дому војске

Foto promo

Postavka kojom je bio obeležen vek od prvog ilustrovanog izdanja epskih pesama deo je autorskog projekta Marije Ristić pod nazivom "Teorija ilustracije", za koji je dobila bijenalnu nagradu "Aleksandar Deroko", dok je Ministarstvo kulture predvidelo da se ova izložba održi u Srpskom kulturnom centru "Ivo Andrić" u Pekingu tokom marta naredne godine.

Iako je knjiga izdata posle Prvog svetskog rata (1922), ilustracije za nju su nastajale oko 1914. i to za 36, od ukupno 71 pesama. Uradili su ih tada uveliko afirmisani umetnici Paja Jovanović, Uroš Predić, Nadežda Petrović, Ljubo Babić, Vladimir Becić, Josif Lalić, Borivoje Radenković, Hinko Smrekar, Branko Popović, Dragomir Glišić i Saša Šantel.

Kao omaž njima, istaknuti savremeni ilustratori podržali su prošlogodišnji jubilej, ilustrovanjem pesama koje su u originalnom izdanju knjige, ostale bez ilustracija. Zahvaljujući Arhivu SANU postavku u Domu vojske, pored novonastalih radova savremenih ilustratora, čine i printovi ilustracija objavljenih 1922. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)