AVANTURE SRPSKIH VITEZOVA: Strip zasnovan na bestseler romanu "Duge noći i crne zastave"

Marina Mirković

04. 10. 2023. u 15:20

DRUGI deo stripa zasnovanog na bestseler romanu "Duge noći i crne zastave", nedavno objavljen u izdanju kuće System Comics, sa podnaslovom "Đavolji sanovnik", nastao je po scenariju pisca Dejana Stojiljkovića, a u crtačkoj izvedbi Nenada Cvitičanina.

АВАНТУРЕ СРПСКИХ ВИТЕЗОВА: Стрип заснован на бестселер роману Дуге ноћи и црне заставе

SC promo

Stojiljković, u obimnom tekstu na kraju ovog lepo opremljenog albuma, objašnjava zbog čega srpska srednjovekovna istorija nije preterano mnogo obrađivana u domaćoj književnosti, i pita se:

- Kako opisati kneza Lazara kada je njegov lik uklesan u kolektivno pamćenje naroda? Miloša Obilića, Majku Jugovića, ili Banović Strahinju, ako znamo da je on junak možda najlepše i najpotresnije epske pesme ispevane na srpskom jeziku?

Srpski pisci i umetnici pomalo su bežali od ove teme, smatra Stojiljković, jer su se plašili njene monolitnosti i shvatali kakva se odgovornost stavlja na pleća autoru kada se uhvati ukoštac sa njom.

- Kada se 2012. godine u izdanju "Lagune", u prestižnoj ediciji "Meridijan" pojavio roman "Duge noći i crne zastave", književna kritika je odmah uočila tu "stripovsku vezu" - objašnjava pisac. - Na to se nije gledalo kao na pozitivnu stvar jer dobar deo recentne kritike strip i dalje smatra literaturom nižeg ranga, što naravno, više govori o njima nego o stripu kao umetnosti. Ali to nije ni bitno, sam roman po strukturi, načinu pripovedanja i oživljavanju karaktera mnogo duguje stripu. To je i uočio Igor Marković, urednik u izdavačkoj kući System Comics, i predložio da se roman pretoči u strip tj. grafički roman. Za taj posao je angažovao nekoliko umetnika sa kojima je već sarađivao - Aleksu Gajića, čoveka koji može da vam bukvalno nacrta (ili naslika) šta god hoćete, mladog Ivana Stojkovića, dok su najveći deo posla odradili Ivica Sretenović i Tiberiu Beka koji je kolorisao strip table.

Strip se razlikuje od romana, naročito u narativnom smislu, objašnjava pisac, ističući da su legende poput one o Redu zmaja,odlična podloga za književnu (i stripovsku) nadogradnju.

- Napravljen je izbalansiran pristup žanru, tako da ima dosta istorije ali su dodati i motivi folklorne fantastike, ezoterije, pa čak pomalo i horora - navodi Stojiljković. - Prvi album se bavi putovanjem naših vitezova u Prilep, u drugom albumu, koji sada držite u rukama, a koji je nacrtao i obojio Nenad Cvitičanin, naši vitezovi će boraviti u prestonici zlosrećnog kralja Marka Mrnjavčevića i tamo doživeti niz avantura. Treći deo je rezervisan za bitku kod Pirota, koja se zaista desila u proleće 1386. godine i nakon koje je, jeseni te iste godine pao i Niš, događaj opisan u romanu "Olujni bedem", a u planu je da i on bude pretočen u strip.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima