TRIJUMF MUZEJA U LESKOVCU: Priznanje za najbolji slovenski muzej

I. M.

05. 10. 2023. u 15:22

Narodni muzej u Leskovcu je najbolji slovenski muzej za ovu godinu što je potvrđeno nagradom koju je ova ustanova dobila na muzejskoj konferenciji u Bratislavi.

ТРИЈУМФ МУЗЕЈА У ЛЕСКОВЦУ: Признање за најбољи словенски музеј

foto: privatna arhiva

Prestižno priznanje, koje nosi ime po slovenskoj boginji Živi, leskovački muzej dobio je u konkurenciji 24 muzeja iz 10 zemalja.

Nagradu „Živa“ ustanovio je Forum slovenskih kultura i ona se dodeljuje najboljem slovenskom muzeju i najboljem slovenskom kulturnom i prirodnom spomeniku.

foto: privatna arhiva

Cilj nagrade je prepoznavanje i promovisanje uspešnih praksi u oblasti pokretne i nepokretne kulturne baštine slovenskih zemalja. „Živa“ je protokom vremena postala referenca u slovenskom svetu i čvrsto se pozicionirala na svetskoj mapi muzejskih nagrada.

Na muzejskoj konferenciji u Bratislavi juče su uručene nagrade za najbolji slovenski muzej, nagrada za najbolje slovensko nasleđe i sedam pohvala.

- Hvala svima koji su podržali ovu inicijativu, kao i svima koji rade u ovom muzeju i čine ga posebnim. Njihova strast i posvećenost su neprocenjivi. Muzej u Leskovcu inspiriše za budućnost i omogućava nam da bolje razumemo našu kulturu. Njihov predan rad, stručnost i posvećenost čine nas ponosnim na slovensko kulturno nasleđe – saopšteno je nakon dodele nagrade muzejskim radnicima u Leskovcu.

SLOVENSKA BOGINjA

Živa je slovenska boginja koja predstavlja princip života, dugovečnosti, mladosti, lepote, ljupkosti, vitalnosti i plodnosti što su, kako je naglašeno, i osobine koje lepo opisuju i slovensku baštinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao