DOBRI DUH OSAMDESETIH: Izložba Milovana Destila Markovića u Modernoj galeriji Beograd

M.A.K.

07. 10. 2023. u 11:24

OPUS slikara Milovana Destila Markovića, koji spaja Beograd sa Berlinom, ali i mnogim drugim delovima sveta, od sinoć je predstavljen u Modernoj galeriji Beograd.

ДОБРИ ДУХ ОСАМДЕСЕТИХ: Изложба Mилована Дестила Марковића у Модерној галерији Београд

Foto Moderna galerija

Reč je o delima koje je ovaj pionir nove slike u Srbiji i protagonista duha novog talasa, tokom bezmalo pet decenija izlagao u Galeriji SKC-a, ali i Bijenalu u Veneciji, Trijenalu u Indiji, u Salonu Muzeja savremene umetnosti...

Tokom mesec dana trajanja izložbe, do 7. novembra, pred publikom će se naći slike velikog formata, rađene u različitim tehnikama, a koje povezuje minimalizam, ali i upotreba crne(bitumen) boje i zlatnih listića. Ali, i to što su nastali tokom "zlatnih osamdesetih", na samom početku Markovićeve karijere.

- Tada u Galeriji SKC-a ostvaruje, kada je reč o tretmanu prostora slike, manifestnu izložbu "Fragmenti slike" - piše istoričarka umetnosti Danijela Purešević, u katalogu u kome je objavljen i tekst profesora Jerka Denegrija. - Sliku dekonstruiše, cepa, ambijentalizuje - njen prostor proširuje na celokupni volumen galerije, tretirajući ga kao sakralni prostor, kao hram.

Ranih osamdesetih Marković izučava i ikone i freske srpsko-vizantijskih srednjovekovnih spomenika, što će se značajno odraziti na njegovo poimanje umetnosti. Posle nastupa na izložbi Aperto `86 u sastavu Bijenala u Veneciji, odlazi u Nemačku, u Berlin gde do danas boravi i radi kao nezavisni umetnik.

Foto Moderna galerija

Marković u Veneciji

Dela ovog autora koji je osmislio i koncept transfigurativnog slikarstva i tekst portreta, izlagana su u nekim od najznačajnijih muzeja sveta, poput MoMA u Njujorku, Muzeja savremene umetnosti Kumamoto u Japanu, Muzeja moderne umetnosti u Stokholmu, Narodnog muzeja u Pragu, Savremenog umetničkog centra u Šangaju, Nacionalne galerije u Atini. Osvojio je nagradu 24. Oktobarskog salona, bio najmlađi dobitnik "Politikine" nagrade, kao i dobitnik stipendije Polok - Krasner Fondacije iz Njujorka.

Svetski dan umetnosti

MARKOVIĆ je 14. aprila 1981. proglasio Svetski dan umetnosti i postao prvi Spomenik umetnosti. Reč je performansu u ulici Maršala Tita, u okviru koga je osam časova stajao ispred SKC-a. Zajedno sa Vlastom Mikićem, naredne godine je osnovao umetničku grupu "Žestoki". Njih dvojica su bila i osnivači Kluba "Akademija" u podrumu Fakulteta likovnih umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)