ALMODOVAR NA TERAZIJAMA: "Novosti" na generalnoj probi mjuzikla "Žene na ivici nervnog sloma"

V.STRUGAR

18. 10. 2023. u 20:36

NA sceni špil karata, a na štihovima filmski šmekeri: Marlon Brando, Džems Din, Šon Koneri, Belmondo i, naravno, Almodovar.

АЛМОДОВАР НА ТЕРАЗИЈАМА: Новости на генералној проби мјузикла Жене на ивици нервног слома

foto: I.Marinković

Ovaj poslednji najjača je karta nove predstave Pozorišta na Terazijama - po njegovom čuvenom filmu privode se kraju probe mjuzikla "Žene na ivici nervnog sloma", u režiji Nebojše Bradića. Četrdesetak glumaca u dve ravnopravne podele igraju oko šezdeset likova, jer nekima od njih pripale su i po tri role. Zato se 20. i 21. oktobra u našem jedinom muzičkom teatru, očekuje pravi spektakl u kome će mnogi članovi kuće (Drama, Balet, Orkestar) pokazati mnogostruka umeća.

I dok se u pozadini na "malim kartama" smenjuju najlepši filmski poljupci, na pozornici ljubavna drama: prevare, izdaje, razočaranja i sva druga izneveravanja koje žene dovode na ivicu nervnog sloma...

- Ova produkcija izlazi iz standarda onog što Pozorište na Terazijama uobičajeno izvodi, što je važno zbog osvežavanja i definisanja repertoara. Ovde se radi o muzičkoj komediji koja nije onaj uobičajeni kliše, momak juri i osvaja devojku - objašnjava na generalnoj probi reditelj Nebojša Bradić. - Sve je izvrnuto naopačke, ljubavnik napušta svoju ljubavnicu, verenik ostavlja verenicu, žena progoni bivšeg muža. Ti paradoksi su almodovarovski prisutni u filmu, a ovde se razvijaju kroz formu muzičkog komada. U tom smislu, veza između nečega što je Almodovarova emocija i melodrama s jedne, a američka komedija s druge strane, veoma je zanimljiv miks.

Kako ističe reditelj, posebnost ove predstave je i činjenica da su i ansambl i orkestar na sceni. Nema klasičnog hora niti orkestarske rupe, pa je sve u glumačko-pevačkoj razmeni.

foto: I. Marinković

 

Prva ženska "drama" u mjuziklu dešava se Pepi, filmskoj glumici, jer je telefonskim pozivom "ispraća" iz života njen dugogodišnji partner. Ovu ulogu deliće na ravne časti Ivana Popović i Jelena Stupljanin, dok njegovu ogorčenu bivšu ženu koja s njim još nije izmirila sve račune igraju Ivana Knežević i Nataša Marković. Taksista po prirodi svog posla, sluša razne priče a na pozornicu će ga, svako u svom izdanju, izneti Žarko Stepanov i Nikola Bulatović:

ANSAMBL

U ULOZI Ivana u obe podele gledaćemo Hadži Nenada Maričića, dok su u drugim zadacima Slaven Došlo i Arsenije Tubić, Tatjana Dimitrijević i Teodora Tomašev, Jelena Jovičić i Olivera Bacić, Tanja Živković i Marta Bogosavljević, Maja Noveljić, Aleksandar Dunić, Milan Tubić, Ana Zdravković i drugi.

- Veoma je bio zahtevan zadatak, od maja smo u probama - objašnjava Nikola Bulatović, koji prvi put sarađuje s Nebojšom Bradićem. - Uživao sam u celom procesu, za nas na Terazijama ovo je još jedan skok. Svi sve radimo, u "fulu", od početka do kraja. Igram takistu, dobri duh Madrida, koji je tu da objasni, razreši, uputi. Njemu pripada i uloga naratora, ali i učesnika u celoj priči koji vozi glavnu glumicu i vodi s njom dijalog. Zapravo je kopča u celoj predstavi.

U ovom licenciranom mjuziklu tekst potpisuje Džefri Lejn, muziku i stihove Dejvid Jazbek. Prevod i prepev za beogradski mjuzikl uradio je Slobodan Obradović, koreograf je Igor Berberić, scenograf Miodrag Tabački, kostimograf Staša Jamušakov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima