IZLOŽBA IKONA U RANČIĆEVOJ KUĆI : Žeđ za plavetnilom Gospodnjim

M.A.K.

08. 11. 2023. u 17:01

IZLOŽBA ikona "Pred oreolima večnosti" autorki Mare Đurović, Maje Vasilić i Tijane Stamenović otvorena je u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka.

ИЗЛОЖБА ИКОНА У РАНЧИЋЕВОЈ КУЋИ : Жеђ за плаветнилом Господњим

Foto promo

- O neuhvatljivim delima i samo srcem uhvatljivim likovima, teško je govoriti ovozemljskim jezikom, te tako nadahnut naziv izložbe kazuje nam gde se nalazimo prisustvujući izložbi (Događaju) i time pomažući misiju slikarki - "Pred oreolima večnosti" - piše u uvodnoj reči kataloga Marija Lakić, istoričarka umetnosti. - Posmatrajući umetnost ikone čoveku preovlađujuće osećanje mogu potkrepiti stihovi Momčila Nastasijevića: "Da utopim se u plavetnilo Tvoje, Gospode, žedan ja". U tom slučaju plavetnilo je jednako i crvenoj, zlatnoj, zelenoj, beloj i svakoj drugoj boji, a posebno je ekvivalentno liku izobraženom na drvetu ili nekoj drugoj podlozi. Ikona posmatrača podseća na Eshaton, jer odatle i dolazi.

Za radove Mare Đurović, Maje Vasilić i Tijane Stamenović, istoričarka umetnosti smatra da su samo na prvi pogled različiti, a da su na njima likovi Hrista, Bogorodice i svetih, slikani, sa jedne strane tradicionalnim tehnikama jajčane tempere na dasci, dok su, sa druge strane ponuđena i neka sasvim nova, autentična rešenja čudesno minucioznog rada na peru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana