MINA KARADŽIĆ STIGLA I U KRAGUJEVAC: Otvorena izložba o ćerki Vuka Karadžića, autorke Svetlane Matić

D.B.M.

18. 11. 2023. u 21:38

U NARODNOJ biblioteci "Vuk Karadžić" otvorena je izložba o Mini Karačić, čiji je autor Svetlana Mataić, profesorka iz Beča.

МИНА КАРАЏИЋ СТИГЛА И У КРАГУЈЕВАЦ: Отворена изложба о ћерки Вука Караџића, ауторке Светлане Матић

Privatna arhiva

Direktorka Biblioteke Anđela Ognjanović je pohvalila trud i predani rad profesorke Matić na tome da Minin lik i delo otrgne od zaborava, istakavši da je takav rad rezultirao sa više projekata i akcija koje su imale veliki značaj za srpsku dijasporu u Beču. Matić je istakla da je društvo "Vilhelmina Mina Karadžić", na čijem je čelu, do sada postavilo spomen-ploču u Beču, osnovalo biblioteku koja nosi Minino ime, ustanovilo nagradu "Mina Karadžić", kao i to da je sledeći projekat Društva izložba o Milici Stojadinović Srpkinji. Njena knjiga "Pevam danju, pevam noću - Pisma Mini Karadžić" je osnova ove izložbe.

- Mina je svestrana ličnost koja je pre svega pomagala svome ocu Vuku, vodila korespodenciju sa više od 300 osoba, bila naša prva slikarka uz Katarinu Ivanović i prevodila srpske narodne umotvorine na nemački. Ulazila je u najbolje bečke kuće i među prijatelje ubrajala braću Grim, Getea, Leopolda Rankea i druge velikane tog doba - rekla je Matićeva.

Dušan Borisavljević se zahvalio prisutnima i istakao da je simbolika izlaganja u Kragujevcu tim veća, zbog toga što je Vuk svoj rad na sakupljanju srpske kulture baštine započeo baš u Šumadiji, kao i to je da se, zbog činjenice da je on iz Kragujevca, ova izložba tretira kao zavičajna u gradu na Lepenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima