KONCERTI NAŠIH MLADIH TALENATA I STRANIH ZVEZDA U USPONU: Orkestar Škole za muzičke talente i Nur Ajadi

Marina Mirković

06. 12. 2023. u 15:52

ORKESTAR škole za muzičke talente iz Ćuprije, sa pijanistkinjom Nur Ajadi, rezidencijalnom umetnicom prestižne Kapele Kraljice Elizabete iz Belgije, nastupiće danas od 19 časova u sali ćuprijske škole, a potom i u subotu u Zadužbini Ilije M. Kolarca na koncertu iz serijala "Strings&Stars". Mladi umetnici iz Srbije će sa gošćom poreklom iz Maroka izvesti raznovrstan program: Nur Ajadi će se predstaviti Mocartovim Koncertom za klavir i orkestar br. 12 u A duru (K 414), svetsku premijeru imaće kompozicija Maje Le Ru Obradović "Kao u Bajci", posvećena upravo Orkestru škole za muzičke talente, koju kompozitorka najavljuje kao emotivnu i romantičnu uz reči "Uz Talente, ide i Bajka!", a muzičko bogatstvo Španije reprezentovaće dela Enrikea Granadosa i Hoakina Turine.

КОНЦЕРТИ НАШИХ МЛАДИХ ТАЛЕНАТА И СТРАНИХ ЗВЕЗДА У УСПОНУ: Оркестар Школе за музичке таленте и Нур Ајади

ŠMZT Dragana Selaković

Nur Ajadi počela je da svira klavir sa 6 godina, a sa 17 je primljena na Konzervatorijum u Parizu, u klasi Kler Dezer, kao i na čuvenu akademiju cole Normale de Musique. Dobitnica je više nagrada na međunarodnim takmičenjima, među kojima se izdvaja prestižno priznanje Prix Alfred Cortot 2019, koje joj je donelo saradnju sa ansamblima kao što su Pariski orkestar (Orchestra de Paris), Kraljevski kamerni orkestar Valonije, Filharmonijski orkestar Francuskog radija, Bečki kamerni orkestar, Marokanska filharmonija... Njeni budući angažmani uključuju turneju sa Operom iz Dižona u okviru projekta "Ivica i Marica" na muziku Engelberta Hamperdinka, zatim saradnju sa violončelistom Gotjeom Kapisonom i sa gudačkim kvartetom "Eben".

Škola za muzičke talente, koja ima status Škole od posebnog nacionalnog značaja, osnovana je 1973. godine u Ćupriji, i jedna je od tri takve obrazovne institucije u svetu, koja okuplja najtalentovaniju decu iz svih krajeva Srbije pa i šire. Škola gudačkog smera, u kojoj se obrazuje osamdesetak učenika od 6 do 18 godina, ima bogatu koncertnu delatnost, te mladi muzičari imaju prilike da tokom školovanja sarađuju sa eminentnim izvođačima i dirigentima. Na čelu Škole za muzičke talente već deceniju se nalazi violinistkinja Danijela Jović, a Veliki orkestar Škole pripremio je profesor Dragan Mirčić.

Ovo je treći put da zajednički muziciraju na sceni taj naš izuzetni ansambl i mlada zvezda u usponu iz inostranstva - prethodno su gostovali gitarista Johan Šmit iz Švajcarske, i sopran Kolin Infant iz Francuske. Projekat Strings&Stars pokrenula je kompozitorka Maja Le Ru Obradović sa željom da se ostvari umetnička simbioza mladih muzičara iz Srbije sa mladim, afirmisanim inostranim solistom.

Pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja koncerta su ambasade Belgije i Španije koje su prepoznale značaj i kvalitet ove umetničke saradnje mladih muzičara, a povodom aktuelnog predsedavanja Španije Evropskom unijom, i nadolazećeg predsedavanja Belgije (od 1. januara 2024).

Svestrana autorka

KOMPOZITORKA Maja Le Ru Obradović studirala je gitaru kod Alberta Ponsea u Parizu i Dagoberta Linaresa u Lozani. Njen muzički izraz često je pod uticajem balkanskog muzičkog nasleđa. Komponovala je dva koncerta za gitaru i gudački orkestar, veliki broj kamernih dela, muziku za dva filma, a prema njenoj "Maloj sviti za princa" za solo gitaru, inspirisanoj knjigom "Mali princ", napravljena je predstava koja je igrana na četiri jezika u pet zemalja. Ministarstvo kulture Francuske je 2012. godine odlikovalo Maju Le Ru Obradović Ordenom viteza umetnosti i književnosti. Prošle godine je u Novom Sadu premijerno izvedeno njeno delo "Dositej Obradović" za mecosopran, tenor, bariton, violončelo, flautu i klavir, a na ovogodišnjem Gitar Art festivalu u Beogradu održano je autorsko veče njenih kompozicija za gitaru, uz orkestar iz Ćuprije i soliste Johana Šmita i Vojina Kocića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini