BALKANSKI STRIP FENOMEN: Serijal „Vekovnici“ osvojio ljubitelje devet umetnosti

Игор Митић
Igor Mitić

25. 01. 2024. u 19:06

IZLOŽBA "15 godina 'Vekovnika'" je strip-izložba, koja je najviše izlagana tokom prethodne godine u svetu devete umetnosti, a i ove već ima zakazano jedno domaće i dva međunarodna predstavljanja.

БАЛКАНСКИ СТРИП ФЕНОМЕН: Серијал „Вековници“ освојио љубитеље девет уметности

foto: I.Mitić

Strip-serijal "Vekovnici", koji piše i uređuje Marko Stojanović, predavač u Leskovačkoj školi stripa će svoj jubilej nastaviti da obeležava u aprilu, kada će biti postavljena u Muzeju grada Zenice. U maju će se naći pred publikom Somborskog festivala stripa i fantastike, a tokom istog meseca biće izložena i u Galeriji Saveza likovnih umetnika Bugarske u Sofiji.

Na serijalu sarađuje više od 200 strip-crtača sa prostora celog Balkana. Do sada je "nanizao" skoro 20 izdanja, a objavljen je, osim u Srbiji, u Hrvatskoj, Rumuniji, Severenoj Makedoniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Crnoj Gori, Češkoj, Velikoj Britaniji i Holandiji.

Predavanje u Atini

STOJANOVIĆ je dobio poziv da o fenomenu "Vekovnika" govori i na najvećem grčkom festivalu stripa u Atini. Leskovačka škola stripa je organizator tradicionalne Balkanske smotre mladih strip-autora koja se održava u Leskovcu, kao i najvećeg javnog časa stripa na otvorenom. Obe manifestacije svake godine beleže rekorde u broju učesnika, kakvih nema u svetu.

Prošle godine izložbu je mogla da vidi publika u Beogradu, Nišu, Čačku, Užicu, Raškoj i Valjevu. Gostovala je u rumunskom Brašovu i Bratuncu, a tokom avgusta je imala i tri paralelne postavke u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Rumuniji, što je jedinstvena pojava u srpskoj vizuelnoj umetnosti.

- Izložba je tokom cele druge polovine godine bila postavljena u nekom od srpskih gradova, a predstavila se i inostranoj publici. Stripovi iz ovog serijala su u to vreme osvojili i dve najveće nagrade u Rumuniji i Severnoj Makedoniji. U Velesu je održana i tribina pod nazivom "'Vekovnici' - balkanski sprip-fenomen" - priča strip-scenarista Marko Stojanović i dodaje da je ovaj serijal bio odabran da predstavlja srpski strip na Festivalu stripa u Kilkisu u Grčkoj i da je osvajao značajne nagrade i u Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Srbiji.

Stojanović smatra da su "Vekovnici" odigrali značajnu ulogu u srpskom, pa i balkanskom stripu, a posebno ga raduje kontinuitet, odnosno to što, shodno svom imenu, traju. Uspehu ovog strip-serijala doprineo je i 13. strip-album pod nazivom "Izbor", koji su oblikovale autorke iz Turske, Hrvatske, Rumunije, Srbije, Bugarske i Grčke, uz prateću izložbu "Vekovnice: ženski pristup u balkanskom stripu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima