CARIČIN GRAD ZA UNESKO: Angažovanje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture

M. N. M.

30. 01. 2024. u 16:51

ARHEOLOŠKO nalazište Caričin grad, jedini utvrđeni grad koji je u prvoj polovini 6. veka, kao zadužbina ranovizantijskog imperatora cara Justinijana (527-565), izgrađen iz temelja u vizantijskoj provinciji iz koje je car potekao, nepokretno je kulturno dobro od izuzetnog značaja.

ЦАРИЧИН ГРАД ЗА УНЕСКО: Ангажовање Републичког завода за заштиту споменика културе

RZZSK

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture upravo je formiran Stručni tim za izradu nominacionog dosijea za upis "Arheološkog nalazišta Caričin grad - Iustiniana Prima" na Uneskovu Listu svetske baštine.

- Maja Đorđević biće rukovodilac tima koji će činiti stručnjaci iz našeg Zavoda, a sarađivaće sa stručnjacima iz Arheološkog instituta SANU - rekla je, za "Novosti", Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Stručni tim čine arheolozi, arhitekte, istoričari umetnosti i konzervatori-restauratori čiji zadatak je da izrade dokument u skladu sa Konvencijom o zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa (1972) i smernicama navedenim u Operativnom vodiču.

Caričin grad se nalazi na preliminarnoj listi Uneska od 2010. godine, prijavljen je pod kriterijumima ii i iii, ističe se u saopštenju Zavoda, i navodi:

- Prepoznato je da ovo nalazište predstavlja važnu razmenu ljudskih vrednosti, tokom vremenskog perioda ili unutar kulturnog područja sveta, razvoj arhitekture ili tehnologije, monumentalne umetnosti, urbanizma ili pejzažnog dizajna; kao i jedinstveno ili izuzetno svedočanstvo o kulturnoj tradiciji ili civilizaciji koja živi ili je nestala.

Grad je podigao vizantijski car Justinijan I (527-565) u blizini mesta rođenja. To je bilo novo administrativno i arhiepiskopsko sedište provincije Ilirik, s namerom da se iz ovog centra ojača vlast Vizantije i omogući širenje hrišćanstva. Život u gradu je prestao u vreme cara Iraklija (610-641) pod najezdom slovenskih plemena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima