JEZUITA DŽO, ČOVEK SA DALEKOG SEVERA: Još jedno remek-delo Huga Prata u izdanju "Čarobne knjige"

Marina Mirković

05. 02. 2024. u 17:14

VEĆ čitavo tuce naslova sa potpisom legendarnog Huga Prata u izdanju "Čarobne knjige", otkriva svu lepotu i raznovrsnost stvaralačkog sveta i imaginacije ovog autora "van" Korta Maltezea, junaka uz kojeg će zauvek biti vezivan na prvu loptu.

ЈЕЗУИТА ЏО, ЧОВЕК СА ДАЛЕКОГ СЕВЕРА: Још једно ремек-дело Хуга Прата у издању Чаробне књиге

Čarobna knjiga

"Jezuita Džo i druge priče" jedan je od tih, dugo iščekivanih, "ne-kortovskih" albuma, objavljen u sklopu edicije "Stari kontinent" koja donosi vredna dela evropskih stripskih autora, priča čijeg junaka umnogome približava citat: "Ima ljudi koji više vole samoću... kako bi još dublje proživljavali kajanje ili tugu."

Jezuita Džo je Indijanac koji luta kanadskim bespućima odenut u uniformu konjičke policije, koja mu ne pripada. Vođen čudnim moralnim načelima, on je spreman da čini nesebična dela, ali i veliko zlo... Ovim rečima urednici izdanja opisuju naslovnog junaka, dok opis same radnje celog albuma glasi: "Daleko odatle, u pustarama brazilskog sertaoa, sprema se tragedija u ratu bez pobednika, dok će u Somaliji poručnik Robinson spoznati obrise biblijskog prokletstva koje i najstamenijeg čoveka može da gurne u ludilo..."

Tri priče Huga Prata, "Jezuita Džo", "Gringova makumba" i "Zapadno od raja", od kojih je sačinjena ova knjiga, nastale su između 1977. i 1980. godine i deo su serijala "Jedan čovek, jedna avantura" izdavačke kuće "Cepim" (današnji "Serđo Boneli editore").

Iako su radnje ovih pripovesti smeštene na međusobno udaljena mesta, povezuje ih osobena atmosfera samoće, straha i beznađa, kao i narativ koji se odvija na razmeđi sna i okrutne stvarnosti. Verska ubeđenja i moralna načela glavnih aktera čine još jednu tačku u kojoj se ove priče sučeljavaju i naglašavaju vizionarsko umeće Huga Prata u mediju stripa, što ga je i svrstalo u red najvećih stvaralaca devete umetnosti.

Bojana Janjušević i Gordana Subotić zaslužne su za prevod ovih stripskih pripovesti, a "Čarobna knjiga" - za to što je pred naše čitaoce stiglo još jedno remek-delo velikog, po mnogima nejvećeg stripskog stvaraoca svih vremena.

Kako je na velikog svetskog putnika Prata upravo život u dalekoj Kanadi u najvećoj meri uticao da stvori lik Džoa, ovaj je njegov strip originalno nosio naslov "Čovek sa dalekog severa", da bi 1992. bio adaptiran u film naslovljen "Jezuita Džo". Reč je o intrigantnoj avanturi koja se odvija na dalekom, snegom okovanom severu, pre nešto više od veka, i prati potragu za smislom (života) i složene moralne izbore neobičnog i kontraverznog (anti?)junaka, čije je poreklo "šareno" bezmalo koliko i Pratovo. Očekivano maestralan crtež, i jednako očekivano - punokrvna avantura koja vas tera da okrećete stranicu za stranicom, dok vas brilijantnost crteža istovremeno vuče da nad svakom slikom i tablom zastanete, obeležje su i ovog Pratovog dela, još jednog dragulja u nizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo