BIO JE GLAS SLOBODE I SAVESTI: Omaž Slobodanu Mašiću (1939- 2016) na izložbi u Galeriji Grafičkog kolektiva

M.Kralj

19. 02. 2024. u 16:27

ARHITEKTI, grafičkom dizajneru, umetniku, prvom srpskom nezavisnom izdavaču, velikom pregaocu u borbi za slobodu izražavanja i javne reči, Slobodanu Mašiću (1939-2016), koji je ostavio delo izuzetnog značaja za srpsku kulturu, odužiće se i Grafički kolektiv.

БИО ЈЕ ГЛАС СЛОБОДЕ И САВЕСТИ: Омаж Слободану Машићу (1939- 2016) на изложби у Галерији Графичког колектива

Foto Grafički kolektiv

Povom svog 75. rođendana, u galerijskom prostoru u Ulici Dragoslava Jovanovića 11, večeras u 18 časova otvoriće izložbu u njegovu čast, sa podnaslovom koji bi trebalo da ukaže na suštinu Mašićevog stvaralaštva - "Etika i estetika komunikacije ukazuje".

Grafički kolektiv će se u godini jubileja fokusirati na one stvaralačke ličnosti i pojave koje su svojim delovanjem obeležile vreme u kome su živele, kakav je nedvosmisleno bio Slobodan Mašić, jedan od korifeja u oblasti grafičkog dizajna u Srbiji u drugoj polovinu 20. veka.

- Fenomen Mašić u svojoj pionirskoj misiji i u različitim kreativnim formama obeležio je i život Grafičkog kolektiva - ističu u ovoj instituciji. - Etabliran u kulturnim tokovima ove scene, Mašićeva vitalna ličnost je srećan spoj personalne energije i stvaralačke vizije, kreativnosti i kontinuiteta.

Foto Grafički kolektiv

Danojlićeve "Muke s rečima", jedno od Mašićevih nezavisnih izdanja

Njegov bogat opus izložba tako prati u različitim oblastima. I to kroz plakate koje je radio šezedesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ali i preko prvih nezavisnih izdanja knjiga (Studio "Struktura" i Edicija "Nova"). Među eksponatima su i oni koji svedoče o oblikovanju vizuelnog znaka beogradskog FEST-a, kao i grafičke identifikacije pozorišnog festivala BITEF (plakat i katalog).

- Ovo je samo kratak uvid u delovanje ovog čoveka-institucije koji svojom hrabrošću i autonomijom postaje uzor - tvrde u Grafičkom kolektivu. - Svakako, neizostvani deo ovog kreativnog tima bila i Saveta Mašić.

Impresivan opus

ODMAH po diplomiranju na Arhitektonskom fakultetu 1966. sa slikarom Leonidom Šejkom i pesnikinjom Marijom Čudinom osnovao je alternativnu izdavačku kuću "Nezavisna izdanja", a dve godine potom i studio Structure - atelje za grafički i arhitektonski dizajn, sa Savetom Mašić, Dragošom Kalajićem i Borom Ćosićem. Aktivno je učestvovao u događajima 1968. kao grafički urednik levičarske revije "Susret". Iste godine dizajnirao je filmove "Rani radovi" Želimira Žilnika i "Nevinost bez zaštite" Dušana Makavejeva, i uradio scenografiju za pozorišnu predstavu "Karamazovi" u Ateljeu 212. Samostalno je izlagao u Muzeju primenjene umetnosti i Salonu MSUB, na venecijanskom Bijenalu i grupnim izložbama u Varšavi, Tojami, Kolorado Springsu, Kilu, Brnu, Štutgartu, Parizu, Ljubljani, Zagrebu... Dobitnik je nagrade Bijenala u Brnu, Oktobarskog salona, Sterijinog pozorja, Majskog salona.

Mašić je bio deo istorije Grafičkog kolektiva i kao jedan od inicijatora manifestacije "Kontakt" (uz Bogdana Kršića i Miloša Ćirića), koja je ustanovljena 1971. i predstavljala je pionorski poduhvat u jugoslovenskom kulturnom prostoru sa idejom mapiranja dometa grafičkog dizajna. Tokom šest izdanja, do 1976. "Kontakt" je predstavljao značajne stvaraoce u ovoj oblasti. Mašić je bio deo istog autorskog tima koji su "Kontakt" obnovili osamdesetih godina. U ustanovljavanju projekta "Grifon", 1996. godine, koji se i danas neguje, Mašić je, takođe, imao svoj udeo.

Foto Grafički kolektiv

Plakant jednog od prvih Bitefa

- Mašićevo prisustvo u istoriji Grafičkog kolektiva vidljivo je i u drugim projektima i gestovima - tekstovima, otvaranjima izložbi kada je njegov govornički dar dominirao, a negovano je i prijateljsko druženje kao i podrška i ohrabrenje u oblačnim danima - piše povodom ovog omaža velikom umetniku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)