BOGATA DOMAĆA PRODUKCIJA: Čak pet naših filmova u trci za nagrade Festa

M. N. M.

26. 02. 2024. u 14:53

KAO jedna od osobenosti "filmske godine" za nama - one koju filmoljupci mere kao vreme od Festa do Festa, na otvaranju 52. Međunarodnog filmskog festivala istaknuta je bogata produkcija domaćih filmova, budući da ih je čak deset prikazivano na inostranim festivalima. Tako će šest naših filmova biti premijerno predstavljeno beogradskoj publici u devet festivalskih dana, do 3. marta. Istovremeno, u glavnom je takmičarskom programu, i u trci za festivalske nagrade, domaćih filmova više nego ikada - čak pet srpskih produkcija u konkurenciji je za neko od priznanja 52. Festa.

БОГАТА ДОМАЋА ПРОДУКЦИЈА: Чак пет наших филмова у трци за награде Феста

promo

Novo igrano ostvarenje starog znanca Festa i miljenika publike, reditelja Mladena Đorđevića, subotnjom je srpskom premijerom pred prepunim gledalištem MTS dvorane pokazalo zašto filmovi ovog autora u startu pretenduju na status kultnih. Sa oduševljenjem je ispraćena prva projekcija dela "Radnička klasa ide u pakao", u čijem je naslovu parafraza davnog filma, i u kome uz Đorđevićeve naturščike briljiraju Tamara Krcunović, Leon Lučev, Dobrila Stojnić i drugi.

"Jorgovani" su drugi celovečernji film Siniše Cvetića, svojevrsna igra sa našom stvarnošću, budući da čuveni par iz života, blistavih magazina i serije godine, igraju oni koji su sličnu ulogu odigrali u realnosti - Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić. Pitanje je da li će se melodramatičnijom pokazati njihova stvarna, ili priča sa ekrana, a odgovor već sutra mogu saznati gledaoci u MTS dvorani.

"Za danas toliko" film je po scenariju i u režiji Marka Đorđevića, u kome igraju Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikol Rakočević, Goran Bogdan i drugi, treća većinski srpska produkcija u glavnom takmičarskom programu.

Za priznanja se nadmeću i dva filma snimljena kao koprodukcije Srbije I Hrvatske - drama "Samo kad se smejem" Vanje Juranić, koja je glavnoj glumici Tihani Lazović donela pulsku "Zlatnu arenu", i dramu "Sveta porodica" Vlatke Vorkapić.

O svima njima, i o još 12 ostvarenja u takmičarskoj selekciji, odlučivaće žiri Glavnog takmičarskog programa 52. Festa, kojim predsedava Radivoje Raša Bukvić a tu su i glumac Marko Grabež, hrvatski reditelj Zrinko Ogresta, direktora Slovenačkog filmskog centra Nataša Bučar i dramaturškinja Biljana Maksić.

PRIČA O USAMLjENOSTI

GLUMAC Radivoje Raša Bukvić osim kao predsedavajući žirija, predstavio se na 52. Festu i u ulozi scenariste i reditelja - na otvaranju festivala prikazan je njegov kratki film "Još jedan dan", priča o usamljenosti u starosti koju je inspirisala njegova baka, a briljantno odigrala Mira Banjac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao