"VELIKA POVELJA“ GIMNAZIJI I BOGOSLOVIJI : Povodom dva veka od rođenja Branka Radaičevića

J. S.

26. 02. 2024. u 15:57

U SUSRET dvestotom rođendanu Branka Radičevića ( 1824 -1853), ustanova kulture „Brankovo kolo “ iz Sremskih Karlovaca, za uzvišeni oblik saradnje u munulim decenijama,“Velikom poveljom“ nagradilo je dve jedinstvene obrazovno - duhovne institucije srpskog naroda – Karlovačku gimnaziju i Karlovačku bogosloviju „Sveti Arsenije Sremac“.

ВЕЛИКА  ПОВЕЉА“ ГИМНАЗИЈИ И БОГОСЛОВИЈИ : Поводом два века од рођења Бранка Радаичевића

Foto: Brankovo kolo

U obrazloženju jednoglasne odluke žirija „Brankovog kola“ (Nenad Grujičić, predsednik, Vesna Čipčić i Milan Pletel, članovi)navedeno je da je najstarija u Srba (1791) Karlovačka gimnazija, u svojim nedrima šest godina (1835-1841) negovala obrazovni profil i mladu dušu Aleksija Radičevića (i brata mu Stevana), potonjeg Branka, velikog pesnika srpskog romantizma.

Sremskokarlovačka Bogoslovija „Sveti Arsenije Sremac“ ove godine obeležava 230 godina trajanja i predstavlja zlatnu duhovnu košnicu srpskog pravoslavnog korena.Zabeleženo je da je u obližnjoj crkvi Svetog oca Nikolaja,gimnazijalac Branko radičević nedeljom za pevnicom nedeljom pojao.

„Velika povelja“ svečano će biti uručena 15. marta na otvaranju „Prolećnih Brankovih dana 2024“ u Sremskim Karlovcima.

  Kako je  sredinom januara  saopšteno sa sednice Organizacionog odbora  za obeležavanje velikog jubileja – 200 godina od rođenja Branka Radičevića - cela ova godina biće u znaku manifestacija posvećenih velikom pesniku..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo