VEČNI ZAROBLJENICI OSMANSKE KASABE: Knjiga "Bošnjaci na stranputici 'bosanstva'" prof. dr Darka Tanaskovića

Boris Subašić

12. 03. 2024. u 12:45

Protagonisti hronike karikiraju stvarnost glumatajući mesijanske figure, iako su samo nosioci duha mržnje, zavidljivosti, zluradosti

ВЕЧНИ ЗАРОБЉЕНИЦИ ОСМАНСКЕ КАСАБЕ:   Књига Бошњаци на странпутици босанства  проф. др Дарка Танасковића

Foto D. Dozet

ZA pisanje vanvremenske knjige o malom i zabačenom predelu sveta u istorijski kratkom periodu potreban je andrićevski dar prepoznavanja mentaliteta takvog prostora u stvarnim a metaforičkim detaljima, ličnostima i događajima.

Takvo delo, pod naslovom "Bošnjaci na stranputici 'bosanstva'", napisao je prof. dr Darko Tanasković, a objavila ga je Matica srpska. Ugledni filolog, orijentalista i diplomata u knjizi se predstavlja kao hroničar nastupa savremenika koji žele da budu kreatori istorije i javnog mnjenja Bošnjaka, ali i svetske moralne sudije, kao kada politikolog dr Bećirović poručuje papi Franji da "nema obraza" jer prima Milorada Dodika.

FOTO: Arhiva novosti

 

Iako protagonisti koji glumataju svetske ljude oni se prepoznaju kao nosioci duha mržnje andrićevske zavidljive, zlurade i nasilne bosanske kasabe. Tupo i neodstupno ponavljaju mit o političkoj "bosanskoj naciji" koja uz Bošnjake okuplja i Srbe i Hrvate, ali tako da Bošnjaci vode glavnu (i jedinu) reč, iako je devedesetih upravo takav pokušaj nasilne majorizacije izazvao užasan rat. Svoj narod istovremeno prikazuju kao potomke manihejske sekte (a ne naroda) Bogumila i islamskih Osmanlija, zalažući se za ulazak u (zapadno) Evropsku uniju i panislamsku versku državu.

Takav apsurd prikazan je u eseju "Bošnjaci - autohton narod ili potomci osvajača?" koji provokativan naslov duguje dr Sulejmanu Ugljaninu, radikalnom lideru SDA Sandžaka.

- Reagujući na (navodne) izjave pojedinih "srbijanskih" političara da su Bošnjaci "srpska manjina" Ugljanin ne preza od svoje dobro poznate zapaljive i neodmerene retorike: "Ćutanjem nećemo više da odobravamo nastavak genocida nad Bošnjacima Sandžaka. Mi smo starosedelački autohton narod u Sandžaku, svoj na svojoj zemlji". Uz napomenu da nijedan srpski političar nikada nije rekao, niti je mogao reći, da su "Bošnjaci srpska manjina" već jedino "manjina u republici Srbiji" što nikako nije isto, očigledno je da je Ugljaninovo mahanje bošnjačkom autohtonošću kucanje na otvorena vrata. Nas prevashodno zanima konzistentnost Ugljaninovog doživljaja autohtonosti naroda kome nominalno pripada. Odgovarajući na pitanja Osmana Karataja, novinara turskog lista Zaman "lider sandžačkih Bošnjaka" kaže, ni manje, ni više: "A mi smo zapravo isti narod. Svi smo mi Osmanlije, potomci osvajača (evlad-i-fatihan)". Gde se dede sadašnja gorda bošnjačka autohtonost? Mogu li "potomci osvajača" biti autohtoni u zemljama koje su silom zaposeli - postavlja pitanje Tanasković.

Svaki njegov esej upozorava na opasnost od javno izrečenih gluposti jer "jedna stara arapska izreka opominje na to da sablju ne poteže ruka, već misao i usta".

- Pruski general i vojni teoretičar Fon Klauzevic proslavio se knjigom "O ratu" a još više maksimom da je rat "nastavak politike drugim sredstvima". Danas bi nam bio potreban neki podjednako lucidan i pošten političar sa politikološkim sklonostima da na osnovu (ne)prilika u BiH konstatuje da i politika može biti nastavak rata drugim sredstvima - lucidno uočava Tanasković.

Foto D. Dozet

Prof. dr Darko Tanasković

Eseji Tanaskovića otkrivaju da neprestani izlivi mržnje prema Srbima uz odbijanje preispitivanja sopstvene odgovornosti, kreiraju mentalitet pasivne agresije, dok ne dođe trenutak koji opisuje Andrić: "Tako je s vremena na vrijeme i prije bivalo pa se sva kasaba, od ma kakva neznatna povoda, odjednom izbezumi, i te male pognute kućice što izgledaju smireno kao čovjek poslije rada, pretvore se u pakao".

Takvu su atmosferu izazvale posete Milorada Dodika iz "genocidne" Republike Srpske koje je kao predsedavajući Predsedništva BiH učinio papi Franji i turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. Tanasković tada beleži televizijski nastup dr Zijada Bećirovića, jednog od dvojice direktora ljubljanskog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije, "na čijem je čelu, praktično, bivši politički direktor Bele kuće Kreg Smit".

- Ali, kako objasniti neugodne činjenice da su Dodika, čija je poseta papi na pravoslavni Vaskrs za Bećirovića "potvrda jedne šizofrene politike", primili i poglavar Rimokatoličke crkve i predsednik Turske? Nije baš lako kod njih otići i ne primaju oni baš svakoga i slučajno. Ili možda i papa Franja i predsednik Erdogan vode šizofrenu politiku. Ne znam kako bi neko iz Vatikana razumeo i protumačio konstataciju da je dolazak jednog pravoslavca kod pape na pravoslavni Vaskrs pokazao "neobraz Dodika, a i onih koji primaju takvog čovjeka"... Iz Bećirovićeve analize se, zatim, može zaključiti da se od Erdogana pokušao tražiti novac, a "teško onome koji dobije novac od Ruske i Turske republike".

Ovaj izliv mržnje prema republikanizmu podseća da su Ataturka u vreme formiranja moderne turske države i nacije kletve bacali islamski prvaci iz BiH, zaostale provincije propalog Osmanskog carstva. Nestanak te verske države u kojoj su muslimani bili privilegovani islamski milet (narod) za slabe ličnosti je značio gubitak identiteta. Knjiga "Bošnjaci na stranputici 'bosanstva'" je svedočanstvo o takvim ljudima iz ovog vremena koji žude za kasabom u kojoj će prema Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića, islam biti unutrašnja, a panislamizam spoljna politika.

KAD BUDALE PROGOVORE

MENTALITET kasabe Tanasković beleži i u vremenu pandemije kovida 19 kada je Srbija nesebično pružala pomoć susedima:

- Načelniku Goražda Muhamedu Ramoviću su članovi lokalnog boračkog udruženja, Fondacije za pravnu pomoć branilačkoj populaciji, oštro zamerili to što je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputio molbu za pomoć u borbi protiv epidemije, na šta je ovaj odlučno odgovorio: "Ako će moj angažman doprineti da se spase život bilo kog građanina Goražda, ja sa radošću prihvatam svaku odgovornost... Ako je funkcija gradonačelnika cena tog života.. rado ću je platiti - i sada i svaki put kad se angažujem da neki od naših sugrađana dobiju medicinsku pomoć u Beogradu.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!