TELEFON MRTVOG ČOVEKA: Uskoro nova premijera na dramskoj sceni zrenjaninskog pozorišta "Toša Jovanović" (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

14. 03. 2024. u 18:54

MLADI režiser Rastislav Ćopić i ansambl dramske scene zrenjaninskog Pozorišta odvažno su se upustili u poduhvat realizacije savremenog američkog komada autorke Sare Rul, "Telefon mrtvog čoveka".

ТЕЛЕФОН МРТВОГ ЧОВЕКА: Ускоро нова премијера на драмској сцени зрењанинског позоришта Тоша Јовановић (ФОТО)

Foto: Uroš Stepanov

Projekat se realizuje na predlog umetničkog savetnika, glumca i pedagoga Bojana Žirovića i očekuje se da bude osveženje posle velikog uspeha Nušićeve "Gospođe ministarke".

- Komad govori o nekoliko važnih tema kao što su usamljenost savremenog čoveka kao posledica manjka komunikacije, što je paradoksalno jer živimo u vremenu u kojem komunikacija nikad nije bila dostupnija i brža - kaže Rastoslav Ćopić.

Foto: Uroš Stepanov

On ističe da se u predstavi govori i o odnosu prema smrti, prema žaljenju i to kako nas jedino ljubav može istrgnuti iz hladnih kandži smrti, ne bi li nas spasla i produžila život.

- Mislim da toga ima u svakom dobrom komadu jer su to neke univerzalne istine koje dobri pisci veoma lako i vešto implementiraju, tako da su u pitanju neke večne teme, a još od Čarlsa Dikensa do danas ljudi putuju usamljeni u svojim odvojenim kočijama. Ali ove teme, po sebi, ne bile toliko interesantne ili privlačne da nisu ispričane na nežan, vazdušast, prijemčiv, duhovit način - dodaje Ćopić, kome je ovo prva režija u zrenjaninskom pozorištu.

EKIPA ODABRANA   

U predstavi Telefon mrtvog čoveka ulogu Džin tumači Nataša Ilin, gospođu Gotlib  Jelena Šneblić Živković, a igraju i Miljan Vuković, Nataša Luković, Danilo Milovanović, Sanja Radišić, Aleksandar Došen, komad su sa engleskog preveli Nikola Jovanović i Višnja Sretenović, a autorsku ekipu pored reditelja Rastislava Ćopića sačinjavaju  kostimografkinka  Ivana Ristić, scenograf Dunja Kostić, kompozitor Vladimir Pejković, saradnik za scenske borbe Dejan Karlečik, a idejno rešenje i dizajn plakata uradio je Filip Nemet.

Pretpremijera komada Telefon mrtvog čoveka zakazana je za 20. mart, dok je premijera u sredu 21. marta, a prva repriza 27. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!