NACRTANI ORKESTAR: Ciklus koncerata za predškolce u Beogradskoj filharmoniji

M. N. M.

26. 03. 2024. u 20:20

CIKLUS koncerata za decu predškolskog uzrasta pod nazivom "Nacrtani orkestar", na kojima će pod palicom mladog dirigenta Vuka Volkov-Popovića, filharmoničarke Tamara Marinković-Tomić i Slavica Perić, tradicionalno u ulozi naratorki, provesti oko 3.500 dece kroz muziku iz poznatih crtanih filmova, održava se u sali Beogradske filharmonije do 29. marta.

НАЦРТАНИ ОРКЕСТАР: Циклус концерата за предшколце у Београдској филхармонији

BGF/Marko Đoković

Program "Nacrtani orkestar" predstavlja muziku iz antologijskih animiranih ostavaranje poput "101 dalmatinca", "Porodice Kremenko", "Toma i Džerija", "Aladina", "Kralja lavova" i drugih. Filharmonijski orkestar dokazuje da muzika ovog žanra može da bude čarobna i bez filmskog platna, televizijskog ekrana ili tableta.

A violistkinje Tamara i Slavica, privremeno odlažu instrumete i prepuštaju se ulogama naratorki kroz priču o crtaćima koje današnji klinci možda još nisu gledali, ali mogu da ih zavole kroz muziku. Tako su im predstavile priču o Aladinu, a na pitanje šta bi bila njihova želja za duha iz lampe, čuli su se kreativni odgovori: da orkestar bude najbolji, da se pretvore u jednoroga, a neko je prosto poželeo picu ili maramicu za nos.

BGF/Marko Đoković

 

I na ovom ciklusu koncerata se ispostavlja da Tom i Džeri nisu otišli u penziju već da aktuelna generacija predškolaca vrlo dobro poznaje njihove nestašluke. A Beogradska filharmonija im to predstavlja kroz specijalno iznenađenje na kraju koncerta u vidu čuda tehnike, klavira "Stenvej Spiro" koji sam svira i čiji mehanizam oduševljava decu.

Ovim ciklusom se završavaju filharmonijski koncerti za decu, a od edukativnih aktivnosti do kraja sezone Beogradska filharmonija još organizuje otvorene probe za klince vrtićkog uzrasta jedne srede u mesecu, na kojima se deca upoznaju sa instrumentima ali i zvukom velikog orkestra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)