ŠOBAJIĆEVO PLATNO ZA GINISA: Na izložbi u Prijedoru i do sada neizlagana slika poznatog slikara

V. Crnjanski Spasojević

29. 03. 2024. u 06:45

MEĐU 13 slika i šest skulptura iz privatnih kolekcija, koje će se naći na izložbi "Večiti trag" Miloša Šobajića, u Galeriji "Sreten Stojanović" u Prijedoru, nalazi se i jedna koja nikada do sada nije izlagana.

ШОБАЈИЋЕВО ПЛАТНО ЗА ГИНИСА: На изложби у Приједору  и до сада неизлагана слика познатог сликара

Privatna arhiva

Reč je, u stvari, o modelu za najveću sliku koja je trebalo da bude postavljena na zgradi Uprave za trezor Ministarstva finansija, na Obilićevom vencu, u Beogradu.

Prema rečima Šobajićeve udovice Maje T. Iskjerdo, ovo veliko platno, čiji će model pod imenom "Korak-pešak" posetioci moći da vide po prvi put, rađeno je šest-sedam meseci, ekološkim bojama. Veličina slike je 20 puta 11 metara.

- Do danas slika nije postavljena jer je trebalo uraditi ram i naći način da bezbedno bude instalirana na spoljnu fasadu zgrade i zaštićena, s obzirom na to da je izuzetno velika i teška. Trebalo je da uđe u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća slika na jednoj zgradi u svetu. Miloš je u međuvremenu preminuo, a platno se u mini-rolnama, koliko znam, nalazi u depou Ministarstva za ekologiju, jer je u saradnji sa njima i rađeno, uz korišćenje ekoloških boja - kaže naša sagovornica.

Izložba "Večiti trag" biće svečano otvorena večeras, u 19 sati, u Galeriji "Sreten Stojanović". Održava se pod pokroviteljstvom ove galerije i udruženja "Miloš Šobajić" i trajaće do 10. maja 2024.

Privatna arhiva

Slika "Korak-pešak"

- Posetioci će moći da vide radove u vlasništvu Miloševih prijatelja, koji su se okupili i rešili da izlože na poklon dobijene slike i skulpture - kaže Maja T. Iskjerdo. - Miloš je 2018. godine imao izložbu u Banjaluci i ona je trebalo da produži za Prijedor, ali je odložena iz tehničkih razloga. Budući da je u međuvremenu otišao sa ovog sveta, sada ispunjavamo njegovu želju. Ujedno, postavka će otvoriti novi ciklus prijedorske galerije, posvećen srpskim umetnicima koji su živeli i stvarali u Francuskoj.

PUTUJUĆA IZLOŽBA PO KINI

MAJA Iskjerdo nam otkriva i da su u toku razgovori vezani za putujuću izložbu po Kini, koja bi trebalo da bude realizovana na jesen. Osim desetak Šobajićevih slika, planirano je da postavku čine i dela srpskih slikara: Milića od Mačve, Dragoša Kalajića i Mome Kapora.

Miloš Šobajić, jedan od najznačajnijih srpskih i evropskih slikara, preminuo je u Beogradu, 24. aprila 2021. Iza sebe je ostavio više od 80 samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko 500 grupnih. Njegova dela se nalaze u tridesetak muzeja savremene umetnosti u svetu.

Dobitnik je niza nagrada u Srbiji. Ruska Duma mu je dodelila 2018. godine orden počasnog gosta Rusije, a 2019. godine dobio je i Zlatnu medalju Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!