SRPSKA I SRBIJA U UŽIČKOJ BIBLIOTECI: Kočićeva dela u formi stripa

N. J.

17. 04. 2024. u 10:50

Narodna biblioteka Užice u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske, priredila je izložbu „Stripovjetke“, reč je o prikazu izabrane proze Petra Kočića u formi strip – crteža praćenog tekstom.

СРПСКА И СРБИЈА У УЖИЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ: Кочићева дела у форми стрипа

foto promo

Izložba u Narodnoj biblioteci Užica, pored edukativne vrednosti produbljuje veze stvaralaca i publike iz Republike Srpske i Srbije.

- Osim što učvršćuje i afirmiše naše kulturne veze, značaj je višestruk i u umetničkom i u edukativnom smislu. Kada nas u doba dominacije vizuelne kulture, autori ove izložbe na ovakav način uvedu u živopisne književne svetove Petra Kočića, kada nas približe njegovom satiričnom duhu, kada osveže našu jezičku memoriju i istorijsko pamćenje, kada se vreme, prostor i društvena epoha iz jedne umetnosti preobraze u drugu, onda je sasvim jasno da je ponuđeni oblik predstavljanja Kočićevog pripovedačkog genija bio veliki stvaralački izazov. Ulaskom u strip na ovaj način Kočićevi likovi dobijaju novu dimenziju - rekla je Dušica Murić, direktor narodne biblioteke Užice.

Ljilja Petrović Zečić, direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske zahvalila se na mogućnosti da se njihova biblioteka predstavi u godini u kojoj Užice nosi titulu nacionalne prestonice kulture.

Grad Užice

- Mi bibliotekari pored osnovnih zadataka imamo obavezu i dug da knjige predstavljamo na različite načine, da budemo inovativni i da široj publici predstavimo našu kulturu i duhovnost i upravo smo mi ti koji svojim programima zajedno sa kolegama iz pozorišta, muzeja, arhiva donosimo tu duhovnost u gradove i ljude koji u njima žive. Tako je i sa ovom izložbom koju danas u Užicu otvaramo - naglasila je Petrović – Zečić.

Izložbu upriličenu u okviru programa „Era kulture“ otvorila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)