PROFESORI KAO PORTRETISTI: Radovi Bošana, Krstića, Iljovskog i Anđelke Bojović u Galeriji Izozi FLU

M.A.K.

20. 05. 2024. u 16:08

ODABRANE portrete iz Zbirke Fakulteta likovnih umetnosti, na izložbi u Galeriji Izlozi FLU, naslikali su umetnici, nekadašnji profesori - Đorđe Bošan (1926-2010), Velizar Krstić (1947-2020), Anđelka Bojović i Bora Iljovski (1942-2013).

ПРОФЕСОРИ КАО ПОРТРЕТИСТИ: Радови Бошана, Крстића, Иљовског и Анђелке Бојовић у Галерији Изози ФЛУ

Bora Iljovski, Foto promo

Ove autore, kako se ističe u najavi, spaja akademski odnos prenošenja znanja i uzajamne saradnje, koji se uspostavlja između profesora i studenata:

- Tokom šezdesetih i sedmdesetih godina prošlog veka, Đorđe Bošan bio je profesor na Akademiji likovnih umetnosti i predavao je studentima na diplomskim i postdiplomskim studijama - Bori Iljovskom i Velizaru Krstiću. Školske 1977/78. godine, Anđelka Bojović bila je koleginica (tada u zvanju asistenta) Đorđu Bošanu (koji je u to vreme bio redovan profesor pred penzijom), a od 1987. godine njen kolega postaje i Velizar Krstić, koji je te godine primljen za asistenta - podsećaju na FLU.

Predstavljeni slikari bili su uspešni i u grafičkim disciplinama: u umetnničkom opusu profesorke Bojović važno mesto zauzimaju litografije i bakropisi pejzaža i portreta, profesor Bošan se u mladosti istakao društveno angažovanim grafikama, Iljovski je dobitniknacionalnog priznanja za grafiku "Veliki pečat" Grafičkog Kolektiva 1969, koju je deceniju kasnije dobio i profesor Krstić, koji je predavao i slikarstvo i grafiku na FLU. I svi su bili uspešni portretisti. Godine 1987. na osnovu dopisa Nade Bošan, supruge profesora Đorđa Bošana, na Fakultetu prihvaćen je predlog da se osnuje Fond Đorđa Bošana, slikara i profesora Fakulteta likovnih umetnosti, iz kojeg se, na kraju svake akademske godine, odabranom studentu dodeljivala novčana nagrada za najuspešnije izveden portret.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO