SPREMA SE "UĆUTKIVANJE SOKRATA": Nova predstava u režiji Nebojše Bradića letos u Tivtu, na jesen u Beogradu

V.V.S.

27. 05. 2024. u 13:47

NOVA premijera Bitef teatra "Ućutkivanje Sokrata" (u režiji Nebojše Bradića i po tekstu Hauarda Brentona) rađena je u koprodukciji sa Centrom za kulturu Tivat, pa će je prva videti tamošnja publika 22. avgusta u okviru Festivala mediteranskog teatra Purgatorije. Beogradska premijera predstave biće izvedena u drugoj polovini oktobra na sceni Bitef teatra.

СПРЕМА СЕ УЋУТКИВАЊЕ СОКРАТА: Нова представа у режији Небојше Брадића летос у Тивту, на јесен у Београду

foto Z.Jovanović

Kako se navodi, Brenton nas vodi u antičku Atinu, u vreme kada je demokratija bila još fragilna i krhka, i kad je postavljanje pitanja bilo "smrtni greh". Ta pogubna navika, kao i nemogućnost da isključi svoj kritički duh, Sokrata je odvela na gubilište. Govoreći o dobu pre nove ere, "Ućutkivanje Sokrata" referiše na vreme sadašnje, kad se i dalje ne zna šta je pravda, šta je važnije (javno ili privatno), kako se demokratija može sačuvati od populizma, kako se odbraniti od "lake izvesnosti".

- Da li je Sokrat uništavanjem samog sebe isprobavao državu? Ili je to bio vrhunac temeljne istrage kojom je Sokrat pokazao da duša nadžiivljuje smrt? Velike priče svojim značajem daleko premašuju trenutak u kojem su nastale. Niče je pisao: "Konačno će saznanje pružiti ruku onome, što mu pripada; ono će hteti da vlada i poseduje, i vi sa njim - kaže povodom nove predstave reditelj Nebojša Bradić.

U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Jelena Stupljanim, Sanja Ristić Krajnov i Jugoslav Krajnov. Bradić potpisuje i scenografiju, kostimograf je Marina Vukasović Medenica, a kompozitor Aleksandra Vrebalov. Beogradska premijera biće izvedena u drugoj polovini oktobra na sceni Bitef teatra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!