"VELIKI PEČAT" DOBILA OLIVERA BASTA ŠIPKA: Tradicionalna nagrada majske izložbe Grafičkog kolektiva

M.A.K.

27. 05. 2024. u 17:26

U GODINI kada obeležava sedam i po decenija delovanja na umetničkoj sceni, Grafički kolektiv će večeras beogradskoj publici podariti tradicionalnu, 72. Majsku izložbu grafike. I kako se to uobičajilo, na svečanom otvaranju ove smotre, u 19 časova, biće dodeljena 61. nagrada "Veliki pečat".

ВЕЛИКИ ПЕЧАТ ДОБИЛА  ОЛИВЕРА БАСТА ШИПКА: Традиционална награда мајске изложбе Графичког колектива

Foto promo

Jednoglasnom odlukom dobitnica "Velikog pečata" je Olivera Basta Šipka za linorez "Pun mjesec", nastao 2023. godine. Reč je o autorki  dve deceniju prisutnoj na umetničkoj sceni Republike Srpske, Srbije i regiona. U njenom radu značajan je istraživački postupak sa ručno rađenim papirom koji sama stvara i koji postaje unikatna matrica grafičkog otiska. Upravo ovaj kreativni proces daje posebnu materijalizaciju, ton i senzibilitet tipične za njeno grafičko stvaralaštvo, što je očito i u nagrađenoj grafici.

O tome ko će ove godine poneti ovo značajno nacionalno priznanje, ustanovljeno 1963. odlučivao je žiri u kome su Ivana Flegar, grafičarka, Dragana Palavestra, istoričarka umetnosti, i Branimir Karanović, vizuelni umetnik. Na konkursu je učestvovalo 229 autora, a selekciona komisija, za izložbu je izdvojila radove njih 130, među kojima će biti izabran pobednik.

Deo nacionalne kulture

U DUHU jubileja ovogodišnji program, "Tradicija za budućnost", prethodnih meseci bio je posvećen istaknutim autorskim ličnostima koje su oblikovale, ne samo istoriju Grafičkog kolektiva, već i nacionalne kulture. Tačnije postavkama koje su činile izbor iz opusa Slobodana Mašića, Ljubomira Kokotovića i Uroša Toškovića, deo programa, realizovan je u prvoj polovini ove godine.

Majske izložbe grafika, najstariji projekat Grafičkog kolektiva, nosi naziv "Dnevnik promena", koji je indikativan i ukazuje da ove godišnje smotre pružaju uvid u nove tendencije u umetničkoj grafici mladih i najmlađih, ali prati i genezu već afirmisanih autorskih ličnosti.

- Ovaj svojevrsni "Dnevnik promena" obeležen je radovima velikih dimenzija (2 puta 2 metra), istraživački projekti otiskivanja matrice (standardne ili digitalne) na različitim podlogama (klirit, metal, tkanina) kao i različitim poetskim diskursima - otkrivaju u Grafičkom kolektivu, koji je i ovaj rođendan realizovao "kao svečanosti radnog karaktera sublimirajući umetničku, kulturnu, moralnu i materijalnu baštinu strukturisanu u vidljiv kulturni događaj".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOVELI ARENU U ZAGREBU DO USIJANJA: Saša Matić i Milica Pavlović zapevali zajedno - pevač prekinuo odmor da bi gostovao na koncertu (VIDEO)