DA LI SE OBRAZ MOŽE OPRATI?: Bijenale umetnosti u Pančevu okupilo više od 20 umetnika iz zemlje i sveta

M.A.K.

27. 05. 2024. u 16:39

POD nazivom "Ispiranje" 21. Bijenale umetnosti u Pančevu je minulog vikenda okupilo više od dvadeset umetnika i umetničkih kolektiva iz zemlje i inostranstva.

ДА ЛИ СЕ ОБРАЗ МОЖЕ ОПРАТИ?: Бијенале уметности у Панчеву окупило више од 20 уметника из земље и света

Foto promo

Ova internacionalna manifestacija u kontinuitetu traje od 1981, s tim što je prvobitno bila izložba jugoslovenske skulpture velikog formata, da bi 2000. prerasla u međunarodno Bijenale vizuelnih umetnosti. Šest godina potom proširuje svoj program na pozorišnu i filmsku umetnost i dobija današnji oblik - Bijenale umetnosti. Smotra koju organizuje Kulturni centar Pančeva do sada je ugostila mnoge značajne umetnike među kojima su Jožef Nađ, Tomislav Peternek, Nikola Džafo, Ričard Dikon, Kosta Bogdanović, Mrđan Bajić, Nenad Andrić...

Do 25. juna će se u selekciji Sonje Jankov, kustoskinje i naučne saradnice za humanističke nauke, tako naći radovi koji će pokušati da daju odgovor na pitanje koliko se osećamo ispranim, izmorenim, isceđenim, rastvorenim? Odnosno da li se mogu isprati rasna mržnja, mizoginija, homofobija, tragovi porodičnog nasilja, ratnih zločina, zlostavljanja, zaborava...

- Odabrala sam ovu temu jer konotacije termina "ispiranje" mogu biti negativne i pozitivne, značenja u prenesenom i tehničkom smislu - objašnjava selektorka. - Ispiranje se može odnositi na ispiranje mozga, pranje novca, politike zaborava, etničko čišćenje, uklanjanje tragova zločina, uklanjanje različitosti (kulturoloških, etničkih, rasnih, osobenih). U prevodu na engleski, kao washout, termin se može povezivati i sa iscrpljenošću, neuspehom, istrošenošću. Procesom ispiranja se nešto može ukloniti ili otkriti, kao na primer arheološki nalazi uz pomoć kojih saznajemo o istoriji planete, ili zlato i plemenito kamenje koje je izazvalo pojave zlatne groznice, genocide i višestruke vidove eksploatacije.

Čišćenje zemlje i umetnika

POSLE svečanog otvaranja minule subote u Narodnom muzeju Pančevo, izveden je performans "Čišćenje zemlje", francuske umetnice Barbare le Begek Fridman, a potom u prostoru Galerije Milorada Bate Mihailovića i performans "Čist umetnik" domaćeg umetnika Vaštaga Vendela. Prema rečima francuske umetnice, njena namera je bila da kroz ovo svoje delo prikaže ono što je teško preneti rečima. Dok prema objašnjenu autora, performans "Čist umetnik" razvija sopstvenu definiciju i fantaziju koja ojačala čovekovu vezu sa prirodom.

Programi Bijenala će se održati u nekoliko javnih i galerijskih prostora - Novoj galeriji savremene umetnosti Pančevo, Galeriji savremene umetnosti Pančevo, galeriji Milorada Bate Mihailovića, Svetosavskom domu, bioskopu "Vojvodina" i Narodnom muzeju Pančeva. Među učesnicima iz inostranstva su Aiste Ambrazevičiute (Litvanija), Breda Beban, Lana Stojićević, Barbara le Begek Fridman (Francuska), Neva Lukić i Viktor Radonjić (Hrvatska, Srbija). Srbiju predstavljaju umetnici i kolektivi - "Bio2Arh", Danica Bićanić, Vaštag Vendel, Grafička mreža, Ljubica Denković (Srbija/Belgija), Dragana Dražović Ilić, Nadežda Kirćanski (Srbija/Holandija), Marija Kozomora, Živana Mijailović, Branislav Nikolić, Konstantinos Petrović, Monika Sigeti, Isidora Stojanović, Slobodan Stošić i Zoran Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!