OSMORO PISACA U NAJUŽEM IZBORU: U susret dodeli međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma”

J. S.

27. 05. 2024. u 19:17

OD 48 pisaca kandidovanih sa različitih meridijana sveta na ovogodišnjem konkursu za Međunarodnu nagradu za književnost „Aleksandar Tišma” koju svake druge godine dodeljuje Fondacija „Aleksandar Tišma” u Novom Sadu, u uži izbor uvršteno je njih osmoro.

ОСМОРО ПИСАЦА У НАЈУЖЕМ ИЗБОРУ: У сусрет додели међународне награде за књижевност „Александар Тишма”

Foto/Fondacija "A.Tišma"

Žiri u sastavu: Ilma Rakuza (predsednica), Karl-Markus Gaus, Vladislava Gordić Petković, Matijas Enar i Laslo Marton odabrao je osmoro pisaca , a to su   : Sesil Vajsbrot,Slobodan Šnajder, Laslo Vegel , Sergej Žadan , Andžej Stasjuk, Tatjana Cibuleak , Aleksandar Hemon i Semezdin Mehmedinović.

Nagrada će budućem laureatu biti uručena 24. juna na svečanosti u Matici srpskoj u Novom Sadu u godini velikog jubileja u kojoj srpska i svetska književnost obeležavaju 100 godina od rođenja Aleksandra Tišme.

Priznanje za ukupno ili pojedinačno književno delo napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku, a prevedeno i objavljeno na jednom od evropskih jezika – nemački, engleski i francuski - sastoji se  od novčanog iznosa (10.000 evra) i diplome koju potpisuju predsednik Upravnog odbora Fondacije i predsednik Žirija. Dosadašnji dobitnici Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma” su Laslo Darvaši (2019) i David Albahari (2022).

Fondacija „Aleksandar Tišma” osnovana je u avgustu 2016. Misija Fondacije je afirmacija, popularizacija i proučavanje dela i ličnosti književnika i akademika Aleksandra Tišme. Jedna od osnovnih aktivnosti Fondacije je dodela Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOVELI ARENU U ZAGREBU DO USIJANJA: Saša Matić i Milica Pavlović zapevali zajedno - pevač prekinuo odmor da bi gostovao na koncertu (VIDEO)