SVAKU SAM FOTOGRAFIJU NAPRAVIO ZAHVALJUJUĆI DEDI: Prva samostalna izložba Janka Kusturice

Marina Mirković

29. 05. 2024. u 13:51

PRVA samostalna izložba fotografija mladog umetnika Janka Kusturice, čiji je naziv "Summer Knowledge" inspirisan poemom Delmora Švarca, otvorena je sinoć u "Dorćol Placu".

СВАКУ САМ ФОТОГРАФИЈУ НАПРАВИО ЗАХВАЉУЈУЋИ ДЕДИ: Прва самостална изложба Јанка Кустурице

Janko Kusturica

Do ponedeljka će beogradskoj publici biti predstavljeni odabrani prizori koji evociraju mirise leta i poezije, uhvaćeni okom i objektivnom unuka Emira Kusturice.

Od malih nogu sklon umetnosti, danas dvadesetogodišnji Janko fotografiju kao svoju strast je prepoznao u detinjstvu.

- Svaku sam fotografiju napravio zahvaljujući dedi, koji me je naučio kompoziciji, i to najpre na telefonu, učeći me kako da komponujem magarca sa pejzažom iza njega - otkriva ovaj već nagrađivani autor, koji je od dede dobio najpre objektive za mobilni telefon a potom i prvi pravi aparat, "neku lajkicu, naravno".

Janko Kusturica

Janko Kusturica/foto: Aleksa Popović

Ipak, dok majstor filmskih kadrova preferira "životinjsku farmu" i obožava prizore pomenutog magarca, guske, kokoške, patke - njegov unuk više voli da hvata prizore i puls ulice, a čak i kada mu naruče fotografiju, nalazi temu i motiv koji su potpuno njegovi - baš je nedavno fotografijom "dizajnirao" naslovnicu knjige poezije, čija je autorka njegova nastavnica.

- Kad krenem da mislim o rečima i ljudima, vidim poeziju - kaže o prvoj svojoj izložbi. - Razmenjujem reči i osetim pokret ljudi oko sebe kao u svakoj priči koja miriše na leto i poeziju. Tako sam naišao na Delmora Švarca, na jedan oštar um i blage ruke kao drvo narandže. Podsetio me je na mene, na bes u čežnji za boljim. Njegova poezija mi liči na ono što vidim ispred sebe, a ova izložba me je podsetila na njegovu pesmu "Summer Knowledge". Ovo su tačke moje radoznalosti koje sam video jednim okom na beogradskom betonu i mestima u okruženju. Neke ljude možda nikada neću sresti, možda ću ih osetiti i podeliti priču sa vama i to deluje kao početak jedne nove slike.

Nagrade

SA NEPUNIH 20 godina, Janko je za svoje fotografije već osvajao nagrade, u okviru opštinskog konkursa Vračara i republičkog koji je organizovao Fakultet Savremenih umetnosti. Izložba "Summer Knowledge" organizuje se na inicijativu i uz realizaciju O3one Art Space.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKI LJUBAVNI HOROSKOP ZA LETO 2024: Ko će procvetati, a kome zvezde i neće biti baš naklonjene