DVA DUA , ČETIRI KLAVIRA: Koncert našeg dvojca sa gostima iz Holandije

Marina Mirković

29. 05. 2024. u 14:06

KLAVIRSKI LP Duo će održati koncert u četvrtak 30. maja na Kolarcu, gde će uz jedan od najautentičnijih muzičkih sastava koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, nastupiti gosti iz Holandije, legendarni klavirski duo - Sandra i Jerun Van Vejn.

ДВА ДУА , ЧЕТИРИ КЛАВИРА: Концерт нашег двојца са гостима из Холандије

Ivan Todorovski

Publiku očekuje prvo izvođenje na dva akustična i dva "Dualiti" hibridna klavira. Na ovom posebnom koncertu, koji je deo njihove jubilarne dvadesete sezone, našem dvojcu pridružuju se pioniri izvođenja muzike holandskog kompozitora Simeona ten Holta (1923-2012) čije će delo "Kanto Ostinato" biti izvedeno na Kolarcu.

Pijanisti, kompozitori i inovatori, Sonja Lončar i Andrija Pavlović, od 2004. godine eksperimentišu sa beskrajnim mogućnostima sviranja na dva klavira i razvijaju nov pristup klavirskoj muzici. Brišući granice između žanrova, izvode gotovo kompletan repertoar za dva klavira, kao i svoju autorsku muziku. Nastupali su na najvećim festivalima i u koncertnim dvoranama sveta, objavili više albuma za različite izdavačke kuće, komponuju primenjenu muziku za pozorište, film i televiziju.

- Kompozicija "Kanto Ostinato" ušla je u naše živote potpuno spontano pre dvadeset godina, kada smo počinjali da sviramo zajedno. Umnogome nam je promenilo život. Zahvaljujući ten Holtovoj muzici, proputovali smo svet, stekli nove prijatelje, osvajali Holandiju i različite standardne i nestandardne scene - od tramvaja, broda, ulice, do najvećih koncertnih dvorana poput Konserthebau u Amsterdamu. Upravo u ovoj predivnoj dvorani, zajedno sa našim dragim prijateljima i divnim umetnicima, Jerunom i Sandrom van Vejn, održali smo tri rasprodata koncerta u poslednjih godinu dana izvodeći "Kanto Ostinato" na četiri klavira. Veliko nam je zadovoljstvo da deo ove magije ponovimo i u Beogradu - navode članovi LP Duo.

Simon Van Boxtel

Minimalistička prožimanja

KONCERT LP Dua sa Klavirskim duom van Vejn odvija se u okviru Devete međunarodne konferencije o muzici i minimalizmu "Minimalistička prožimanja", koja se prvi put od osnivanja održava u Jugoistočnoj Evropi. Organizatori konferencije su Srpska akademija nauka i umetnosti, Muzikološki institut SANU, Društvo za minimalističku muziku, Centar beogradskih festivala - CEBEF i Muzička škola "Mokranjac" iz Beograda. Konferenciju i koncertni program podržali su Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, SOKOJ, Univerzitet Emori iz Atlante (Džordžija, SAD) i Evropska komisija putem programa Erazmus Plus (Erasmus+).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SENZACIJA: Britanci upravo objavili vest, Novak Đoković opet zapanjio svet!