NEOBIČAN KONCERT BEOGRADSKE FILHARMONIJE: "Smrt i devojka" Šuberta, jedno delo na dva načina

M. N. M.

29. 05. 2024. u 17:26

NEOBIČAN repertoarski koncept očekuje publiku na koncertu Beogradske filharmonije u petak 31. maja, od 20 časova na Kolarcu.

НЕОБИЧАН КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ: Смрт и девојка Шуберта, једно дело на два начина

BGF

 Reč je o izvođenju Šubertovog remek-dela "Smrt i devojka" na dva potpuno različita načina - u prvom delu izvodi ga Gudački kvartet filharmonije, a u drugom delu čitava gudačka sekcija orkestra pod palicom šefa-dirigenta Gabrijela Felca.

Neuobičajen početak filharmonijskog koncerta sa samo četvoro muzičara na bini, pokazaće zašto Gudački kvartet Beogradske filharmonije predstavlja orkestar u malom. Muzičari Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković sarađuju u okviru Kvarteta od 2011. godine, a specijalno ovim povodom su imali majstorski kurs sa čuvenim profesorom kamerne muzike Eberhatom Felcom. Delo popularno nazvano "Smrt i devojka", najpoznatiji je od 15 gudačkih kvarteta Franca Šuberta. Naziv je dobio po drugom stavu koji predstavlja adaptaciju njegove solo pesme na stihove Matijasa Klaudijusa o devojci po koju dolazi smrt.

Šubertov kvartet bio je inspiracija mnogim kompozitorima, pa i Gustavu Maleru koji je komponovao aranžman za gudački orkestar. Kao dirigent i izraziti poznavalac orkestarskog muziciranja, Maler se trudio da očuva originalne Šubertove ideje, ali da ih "unapredi" orkestarskim rešenjima. Zato se upravo na primeru ovog aranžmana može videti udruženo majstorstvo oba kompozitora u izvođenju Beogradske filharmonije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PA, NEĆE RUSI DA SEDE SKRŠTENIH RUKU! Reprezentativac Albanije koji je prostački vređao Srbiju saznao šta ga čeka kad se vrati u ruski klub